Яхтата за 4,5 млн. на Миню Стайков цъфна в Турция

Крими
15:31 - 08 Април 2020
10465
Яхтата за 4,5 млн. на Миню Стайков цъфна в Турция

Мистериозно изчезналата яхта "Брайт Стар" за 4.5 милиона лева на Миню Стайков, която бе запорирана от КПКОНПИ, цъфна в Турция. Преди дни луксозната лодка се изпари от гръцко пристанище, но в момента е пуснала котва на турска марина в един от кварталите на Истанбул.

Яхтата на олигарха, както и две от лимузините му - "Мерцедес" и "Бентли азуре", бяха запорирани от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконни придобитото имущество.

Баровската лодка, модел "Принцес", плава от 2016 г. и се води собственост на една от фирмите на Стайков - "Топаз мел ООД". Яхтата е напуснала пристанището в Гърция преди седмица, като се предполага, че това е станало след устната заповед на някой от фамилия Стайкови.

Възможно е това да е синът на подсъдимия за производство, трафик на цигари и ДДС-измами Миню Стайков - Стайко, който за разлика от баща си, е на свобода.

Подозира се, че цялата операция с преместването на яхтата е, за да бъде спасена от конфискация. Надеждите на фамилията обаче са напразни, тъй като това няма как да се случи.

Плавателният съд не може да бъде продаден, тъй като вече над него е наложения запор и заради международното сътрудничество на Комисията. В момента яхтата се намира на "Атакьой марина" (на снимката в колажа), яхтеното пристанище на един от кварталите на Истанбул - "Бакъркьой", разбра ПИК. Там лодката на Миню Стайков пуснала котвата си точно преди 7 дни.

Информацията се потвърждава и от няколко сайта за следене на корабния трафик, които получават данни за текущата позиция на "Брайт Стар" чрез автоматичната идентификационна система AIS.

Тя проследява корабите, като използва транспондерите им и се използва от корабните служби за регулиране на плаването.