Яки врътки, за да може джендърът Иман да се бие с жени на ринга

Алжир напуска IBA и се мести в новата организация World Boxing

Новини
09:00 - 11 Септември 2024
2724
Яки врътки, за да може джендърът Иман да се бие с жени на ринга

Нова извънредна промяна се извършва в спорта, за да може олимпийската шампионка от Париж 2024 Иман Калиф да продължи да се състезава при жените, въпреки че има доказателства, че биологично принадлежи към мъжкия пол.

За да може Калиф да остане в женския спорт, Алжир напуска Международната боксова асоциация (IBA) и се мести в новата организация World Boxing, която се надява да получи администрирането на боксовия турнир на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г.

World Boxing беше създадена през пролетта на 2023 г., след като редица национални федерации напуснаха IBA заради стила на управление на приближения на Владимир Путин руснак Умар Кремльов. Именно заради различните скандали с администрираната от Кремльов организация боксовият турнир на Олимпиадата в Париж беше организиран от Международния олимпийски комитет.

Заедно с Алжир молба за членство в World Boxing е подала и Япония. Само преди около 20 дни в организацията беше приет и Тайван, който също спечели златен медал в женския бокс чрез Лин Ю-Тин, която подобно на Иман Калиф има доказано мъжки ХY хромозоми в организма си. Както е известно тайванката победи по скандален начин българката Светлана Каменова на Олимпиадата в Париж.

Припомняме, че именно IBA забрани на Иман Калиф и Лин Ю-Тин да се състезават на Световното първенство по бокс в Индия през миналата година, след като медицински изследвания доказаха, че двете не са жени.