Яков Джераси пред Lupa.bg: БНТ и Орлин Горанов не са антисемити

Коментар
18:30 - 25 Февруари 2021
15166
Яков Джераси пред Lupa.bg: БНТ и Орлин Горанов не са антисемити

Яков Джераси е роден през 1946 г. в София в семейство на български евреин и християнка. Еврейският му род води началото си още от 14-ти век в Испания. Сефарадските евреи обаче са прокудени оттам и част от тях, сред които и родът Джераси, се насочва към България, която по това време е част от Османската империя. Думата „джераси” на арабски означава човек, който се занимава с медицина. Мнозина от рода Джераси са били медици, някои от тях лични лекари и зъболекари на цар Борис III и на царското семейство. Бащата на противозачатъчното хапче „антибебе” Карл Джераси е чичо на Яков.

През 1949 г. Яков Джераси емигрира с близките си в новосъздадената държава Израел. Учи във Франция и САЩ. През 1971 г. се присъединява към израелската армия като неин говорител. Бил е административен директор на Симфоничния оркестър в Лос Анджелис. През 1993 г. си идва в България, като работи за връщането на Симеон Сакскобургготски в родината. Основава фондация „България”, която се занимава с благотворителна, образователна и социална дейност. ­В момента е председател на Федерацията на ционистите в България. Lupa.bg потърси Яков Джераси по повод разразилия се скандал с цитирането на антисемитско изказване на шахматиста Боби Фишер в национален ефир. Това се случи на 23 февруари в телевизионната игра "Последният печели" по БНТ с водещ Орлин Горанов.

- Г-н Джераси, как ще коментирате скандала, свързан с цитирането на думи на Боби Фишер в национален ефир? Водещият на предаването на БНТ "Последният печели" Орлин Горанов, както и обществената телевизия бяха обвинени в антисемитизъм от еврейски организации в България? Какво е вашето мнение?

- Проява на лош вкус беше да се цитира мнението на Боби Фишер за Холокоста. Това не беше нужно. Но въпреки това е пресилено БНТ или Орлин Горанов да бъдат обвинявани в антисемитизъм. Ако това се бе случило в друга страна, разбирам, но в България нещата са различни. Широката общественост, хората, които живеят в страната хабер нямат за какво е избухването на тази "бомба".

Шекспир има една пиеса "Много шум за нищо". Това се получи в случая. Орлин Горанов не е антисемит. БНТ не е против евреите. Не трябваше да се обръща толкова голямо внимание на думи на руски евреин с промит мозък, който си има някаква своя теория и чиято известност в света се дължи на това, че е шахматист.

Реакцията се засили особено заради изказването на израелския посланик в България, който не се е изявявал, откакто е пристигнал, и очевидно някакъв натиск е оказан върху Емил Кошлуков особено в предизборен период, за да реагира на нещо, казано от руски евреин с промит мозък. Има много по-важни неща. Не всяка свастика на стените е сигнал за антисемитизъм. 

Има една система, чрез която се прави проучване дали в една страна има антисемитски настроения. Един от въпросите, които се задават е дали еврейските жители са по-лоялни към страната, в която живеят или към Израел. По принцип очаквам от евреите да бъдат лоялни към Израел. Но това не е честен въпрос, защото евреите са родени, за да бъдат взаимно сплотени. Това е част от традицията на евреина. Друг въпрос от въпросното проучване е дали евреите имат влияние в международната политика. Истината е, че не, но повечето хора в света мислят, че евреите имат огромно влияние върху финансовия свят, медиите и световните политически дела. Това е част от митологията, която ние създадохме - дали имаме влияние в международната политика и в международната политика. Това не прави човек, който мисли по този начин антисемит. Смятам, че някои неща не се разбират правилно и не се интерпретират правилно.

- Вие сте роден в София, живеете дълги години в Израел, в САЩ, след 1990 г. отново се връщате в България. Бил ли сте обект на агресия заради това, че сте евреин?

- Аз живея в България 28 години и един път не почувствах нещо срещу мен заради това, че съм евреин. Напротив. Аз имам привилегията, че идвам от Израел, но съм роден в еврейско семейство в България и тук винаги съм се чувствал добре приет. 

За мен българите не са антисемити. Нито сега, нито преди са били. Погрешното схващане за всичко във връзка с юдаизма се дължи на нас, евреите, на нашето поведение. Ние сме интровертно затворено общество. Нашите врати са отворени само за евреи.

Искаме да унижим проф. Иво Христов заради негово мнение. Еврейската общност в България го нападна, че е антисемит. Спомням си как Детският хор на БНР бе поканен в синагогата на едно събитие да пее песен на иврит и как децата бяха изгонени, защото са неевреи. Това е безобразие. Не съм доволен от подобни действия на мои сънародници.

И ние трябва да седнем и да решим дали ние сме затворено общество или отворено общество. Ако сме отворени, тогава ще обясняваме по-лесно нещата на останалите хора извън нашата общност. Смятам, че ние, евреите, не обясняваме някои неща правилно. Има нещо неправилно в цялото мислене на моите сънародници тук.

Те са много по-различни от тези, които се намират от другата страна на брега на Средиземно море. Искам и моите сънародници тук да обичат България, така както обичат Израел. 

Не вземаме под внимание срама, който причиняваме, на хора като Орлин Горанов, като Детския хор, като проф. Иво Христов или Бати Сали при завръщането му от Израел, или дори като Бойко Борисов след първата му визита в Израел, правейки ни комплимент. Дори комплиментът на Бойко, че "Израел е естествен приятел на България", бе критикуван от "Шалом". Бях на тази среща, организирах я. Орлин Горанов не е антисемит. Проф. Иво Христов не е антисемит. Децата от Детския радиохор не са антисемити.

Яков Джераси в Йерусалим

- Очевидно е, че в еврейската общност в България има различни мнения.

- В Израел по пътя към Йерусалим беше посадена гора на името на България. Около тази гора се водеха спорове няколко години,защото някои мои сънародници протестираха срещу поставянето на паметна плоча на цар Борис III и на царица Йоанна.

Огромни усилия бяха положени да се махнат паметниците в горичката и само благодарение на Стефан Софиянски като кмет на София те бяха преместени до стълбите на софийското кметство. Това е безобразие! И защо? Защото на един от камъните бяха гравирани имената на царя и на царицата. Мисля, че ние минаваме всякаква граница! Срамувам се от това. И ние трябва да искаме извинение от хората, а не те от нас. 

- Да, българските евреи са разделени по въпроса дали цар Борис III е спасил българските евреи от нацистките лагери на смъртта. Вие винаги сте защитавали позицията, че царят е спасител.

- Казва се, че евреите, които останаха тук оцеляха. Дойде 9 септември 1944 г. и те останаха живи. Не беше така. Проф. Михаел Бар-Зоар го доказа в своята книга "Извън хватката на Хитлер" и по света аплодират България заради толерантността. Ние също имаме интерес да бъдем толерантни. Ние не искаме да бъдем като другите - това не е честно. Знам, че ябълката не пада по-далеч от дървото. Но това вече е трето-четвърто поколение. Стига вече! Приключи този период на болшевизма, на тоталитаризма. Евреите, които се изселихме в Израел през 1949 г. се чувстваме много добре, защото ние бяхме спасени.

Заедно с Димитър Гочев сме продуценти на документалния филм "Следващото поколение". Главни герои във филма са телевизионната звезда Ошрат Котлер и генерал Габриел Ешкенази, който беше началник на Генералния щаб на Израелските отбранителни сили от 2007 до 2011 г., а в момента е министър на външните работи. Никой в Израел нямаше хабер, че Котлер е от български произход. Бащата на Габи Ешкенази е от Пловдив. Във филма има един такъв момент, когато идвайки за пръв път в България Габи Ешкенази казва на Ошрат Котлер: "Виж каква страна е тази. Може би те не дадоха велики личности на човечеството, но виж те какво направиха. Заради тях ти и аз сме живи." Това е голям комплимент за българската нация. Така трябва да се мисли за България.


Снимки: Личен архив