Яков Джераси срещна френска графиня с децата от "Факултето" (СНИМКИ)

У нас
19:20 - 21 Март 2021
10135
Яков Джераси срещна френска графиня с децата от "Факултето" (СНИМКИ)

Яков Джераси - председател на Международната фондация „България“, заведе френската графиня Естер дьо Помери при децата в ромския квартал "Факултета" в столицата. Аристократката е посланик на добра воля към швейцарския Червен кръст и към ООН. 

В края на работната седмица контесата пристигна за пореден път в България с нова благотворителна мисия, осъществена съвместно с Яков Джераси, който подпомага децата от квартала и прави дарения за местното читалище "Ромски таланти-2016". 

Графиня Естер дьо Помери се срещна със 100 ученици от 75-то основно училище "Тодор Каблешков" във "Факултета", където се обучават деца от първи до осми клас. 

 

Графинята се снима с ученици от 75-то основно училище "Тодор Каблешков" във "Факултета"

Именно Джераси, който е български евреин и се занимава с благотворителност, е човекът, който преди 25 години свързва контесата с България. Оттогава френската графиня Естер дьо Помери почти всяка година идва у нас и дарява както медицинско оборудване, така и дрехи и храни за болници и за нуждаещите се у нас.

През годините контесата е осигурила 141 тира с медицинско оборудване, включващо специални болнични легла, операционни маси, оборудване за родилни отделения в страната, научи Lupa.bg.

Естер дьо Помери заедно с директорката на училището Лава Коцева и училищния хор

Благодарение на своя български партньор в благотворителността Яков Джераси аристократката, която живее в Швейцария, е посетила различни градове у нас. Освен в София графиня Естер дьо Помери е дарявала в Пловдив, Перник, Дупница, Благоевград, Червен бряг, Петрич, Дулово, Кърджали и др.

Естер дьо Помери се е познавала много добре и с проф. Карл Джераси – известния химик и драматург и баща на противозачатъчното хапче „антибебе”. Карл, който е син на български евреи, е чичо на Яков Джераси.

Румен и Десислава Радеви приеха на 19 март в президентството графиня дьо Помери и Яков Джераси

Пандемията не уплаши графиня дьо Помери и сега тя отново пристигна в България, за да подпомогне най-уязвимите общности. Аристократката от Швейцария се отнася към България с много топлина и влага голяма енергия в благотворителната си дейност. А в българските градове контесата е посрещана винаги с усмивки и с благодарност и по стара българска традиция с хляб и сол. В петък Естер дьо Помери и Яков Джераси имаха среща с президента Румен Радев и съпругата му Десислава Радева.

По стара българска традиция с хляб и мед в Червен бряг посрещнаха  посланика на добра воля на швейцарския Червен кръст през 2012 г.

Графиня Естер дьо Помери е родена в малко селце в Швейцария, израснала е в бедно семейство, от много млада започва да работи – била е певица, музикален мениджър, по-късно става лекар и специализира акушерство и гинекология. Омъжва се за френски благородник, който произвежда прочутата марка шампанско „Помери”.

Яков Джераси свързва френската графиня с България в началото на прехода

Благородническата титла, връчена на рода Помери от крал Луи XVI през 1775 г. в знак на благодарност за заслуги към короната, за графинята е инструмент да бъде „глас за безгласните“. Тя е посланик на добра воля към Швейцарския червен кръст и е посветила живота си да помага на нуждаещите се.

Eстер дьо Помери е и съветник към ЮНЕСКО, работи и с голяма израелска дарителска организация. Известна е със своите благородни мисии по целия свят. Носител е на ордена „Мадарски конник” за дългогодишната си хуманитарна дейност в България, започнала през първите години на прехода. Високото държавно отличие й бе връчено от президента Георги Първанов.

През 2010 г. аристократката съдейства за оборудване на 4 операционни за болница "Свети Георги" в Пловдив

Доскоро графинята продължаваше да дава дежурства, въпреки че наближаваше 80 години и да води раждания навсякъде по света, в страните, които посещава. През 2013 г. в Афганистан, по време на военни действия, е помогнала да се роди бебе. Преди години е акуширала и в Петрич, като детето, което се роди, вече е 20-годишна девойка, разказа преди време Яков Джераси. 

Така например през 2012 г. чрез Международната фондация „България" графинята направи голямо дарение за болницата в Червен бряг и осигури линейка. Тя дари и тир с детски играчки за малчуганите от детските градини в града.

Графиня Естер дьо Помери се включи през 2014 г. в благотворителната кампания "Топъл обяд", която организира мениджърът на МБАЛ "Медлай" д-р Невен Енчев

 
През 2015 г. френската благородничка дари 30 модерни болнични легла за нуждите на българските болници. Две години по-късно графиня Естер дьо Помери направи голямо дарение с медицинско оборудване и за пернишката болница.

Кметът на Кърджали Хасан Азис връчи през 2010 г. златния почетен знак на града на контесата за петте тона играчки, която тя дари на децата от района

На няколко пъти графинята дари легла за болница „Свети Мина“ в Благоевград, както и легла за новородени на Акушеро–гинекологично отделение към МБАЛ – Благоевград.  

В знак на признателност графиня Естер дьо Помери е наградена с почетни награди от редица български градове.


Снимки: Личен архив на Яков Джераси