Ямболски съд гледа две дела за касиране на изборите

Крими
19:01 - 16 Ноември 2023
2387
Ямболски съд гледа две дела за касиране на изборите

В Ямболския административен съд днес се гледаха две дела, свързани с искане за касиране на избори. Оспорват се резултатите в елховското село Трънково и в боляровското Попово.

В село Трънково резултатът се оспорва от кандидатът на "Продължаваме промяната" Милена Илиева, която е получила 35 гласа, а опонентката ѝ Елена Танчева от ГЕРБ има 45.

Днес съдът отхвърли искането за графологична експертиза на подписите на заявленията за гласуване по настоящ адрес, председателят на Общинската избирателна комисия в Елхово Василка Джондрова уточни:

"Никой не може да каже тези 14 за кого са гласували. Вотът не е явен, вотът е таен. Сравнителен материал за графологична експертиза първо няма, второ – хората, които са подали заявления, са гласували и ги има в избирателния списък, че са гласували. Жалбоподателят не оспорва избирателния списък". 

По другото дело за касиране на изборите в село Попово Административният съд отхвърли искането за повторно броене на бюлетините от балотажа.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 20 ноември. Тогава пред съда ще бъде представен избирателният списък, за да се установи има ли вписани под черта хора, които са гласували.

За Попово резултатът се оспорва от кандидата на "Възраждане" Димитринка Моллова. На балотажа тя е получила 68 гласа. Спечелилият кметското място Ангел Апостолов от "БСП" има 75 гласа.