Яна Маринова: На 17 години ми вадиха пистолет

Актрисата разказа личната си история за насилие, ножове и заплахи

Новини
22:00 - 31 Юли 2023
6992
Яна Маринова: На 17 години ми вадиха пистолет

Една от любимите актриси на България - Яна Маринова, също е преживяла насилие. Тя е свързана с младежката й любов. Но история приключва с изваден пистолет и заплахи. Маринова застана пред камерата, за да разкаже историята си и чрез нея да вдъхне кураж и да даде съвет. 

Когато ми се случи, аз бях на 17 години. Смразяващо е, защото виждаш един човек с пистолет, с нож, с юмруци, който казва, че

ще ме пребие, че ще изнасили сестра ми, че убие майка ми, че ще уволни баща ми от работа.

И това са хора, които наистина са способни да изпълнят заканите си. Тези неща оставят дълбок белег в душата ти. Дали съм се излекувала, не знам. 

Това коментира пред БНТ актрисата Яна Маринова. 

На хората, които са в тази ситуация, искам да кажа, че има начин. Просто трябва да го възприемеш като една игра на жмичка. Трябва да се скриеш и да не те намерят, докато не събереш доказателства, докато намериш начин, какъвто и да е, да събереш доказателства

и да се скриеш, докато намериш някой, който реши да упражни закона и да те спаси.

Трябва да си като в джунглата - да търсиш по-силното животно, което ще те спаси, коментира тя.

Законът за домашното насилие в началота на годината беше обезобразен. Той трябва да се приеме такъв, какъвто беше написан, допълни тя. 

Може да си обезобразен, може да ти счупят носа, може да си нарязан, но в същото време според закона ти се водиш работоспособен. Когато има лека телесна повреда, подаващ жалба. От полицията го привикват, но го пускат.

Той идва и те пребива и ти си оттегляш жалбата, защото няма как така светкавично да избягаш, коментира тя. 

Актрисата е била стреляна с пистолет, ръгана с нож и е избягала там, където е построила щастието си. Превръща се в надеждата за жени в нейното положение и в гневен критик за тези, които невнимателно пишат закона. Защото всяка негова грешка тя я е изпитала на гърба си.