Янаки Стоилов контра на Радев: Няма смисъл да се пипа конституцията

У нас
13:06 - 26 Ноември 2019
3827
Янаки Стоилов контра на Радев: Няма смисъл да се пипа конституцията

У нас постоянно се правят спешни реформи на съдебната система, а виждаме, че проблемите само се задълбочават. Не мисля, че промени в конституцията могат да променят системата. Така конституционалистът и бивш депутат от БСП проф. Янаки Стоилов коментира пред Lupa.bg намерението на президента Румен Радев да инициира широк обществен дебат за поправка на основния закон с цел постигането на реформите.

"Предупреждавам, че досега всички промени на конституцията, с изключение на козметичните във връзка с членството ни в Европейския съюз, не са довели до нищо. Те все се мъчат да се справят със съдебните проблеми. И ако досега са правени стъпки, а те не са били правилните и новите наподобяват тези предишни, въпросът с поправки в конституцията няма да доведе до нищо ново", контрира Стоилов намерението на държавния глава. 

Според конституционалиста вместо това, трябва да се мисли в посока спешно оздравяване на политическата система, а не да се подхожда механично и да се посяга към законодателни промени при това от такъв калибър. Юристът е на мнение, че вместо да се занимават със скандали, които заглъхват твърде бързо след избухването им и не водят до решаване на проблемите, възникнали от тях, партиите трябва да започнат най-накрая да изпълняват правилните си функции и да се върнат към проблемите на хората. "Вижте, политиката в страната в момента е един текущ спектакъл", коментира още Стоилов и обяви, че обществото е една абстракция и нито има политическа, нито интелектуална мощ, за да се стартира оздравителен процес. От думите на един от авторите на най-новата ни конституция стана ясно, че той е скептичен за промени в нея. 

По информация на Lupa.bg в БСП в момента заради вътрешните дрязги и напрежението преди пълния цикъл отчети и избори и предстоящият избор на лидер догодина, в партията само спорадично е било обсъждано предложението на Радев. В нито едно свое изказване досега лидерът Корнелия Нинова не е поставяла на масата плана на президента като излъчен от Столетницата, а наши източници на "Позитано" 20 твърдят, че намерението на държавния глава е било изненадващо за мнозина от висшите партийци. 

Снимка: Агнес Методиева