Янаки Стоилов разплита гаврите с бизнесмен в ареста

Общество
10:41 - 13 Май 2021
5394
Янаки Стоилов разплита гаврите с бизнесмен в ареста

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов заяви, че очаква конкретика по твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за издевателства срещу известен бизнесмен в ареста.

Той коментира темата преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), което днес ще председателства за първи път.

Готовност за проверка, но и очаквания за повече конкретика за времето, когато се е случило това, мястото и предполагаемите замесени хора – това е очакването на Янаки Стоилов.

Думите на Илчовски насочиха вниманието към бизнесмена Миню Стайков, но преди дни той отрече да е жертва от видеозапис с издевателства в ареста, като видя и разминаване във времето, което според Илчовски е направен записа, и времето, в което самият той е бил задържан.

Янаки Стоилов коментира и напрежението около приетите на първо четене в закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс промени, които останаха с този статут при закриването на парламента. Те са свързани със закриването на специализираните съдилища и прокуратура.

Декларация срещу това закриване е точка първа от дневния ред на Висшия съдебен съвет, председателстван от Янаки Стоилов.

В декларацията се обявява подкрепа за работещите там, има присъединяване към декларация, която вече бе приета от Прокурорската колегия на ВСС и се предупреждава, че закриването на спецструктурите може да създаде напрежение и да попречи на борбата с престъпността.

Логиката на Стоилов обаче е, че преди да се приемат декларации, трябва да се направи анализ на работата на специализираното правосъдие, включително и през прочита на европейските препоръки по отношение на специализацията, борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Затова той предлага на членовете на ВСС първо това да бъде обсъдено.