Янаки Стоилов: Шансът за кабинет е 50:50

Бягството от споразумение от страна на ИТН е подозрително за служебния министър

Политика
19:12 - 05 Август 2021
1672
Янаки Стоилов: Шансът за кабинет е 50:50

"Шансовете този парламент да избере правителство в момента са сравнително балансирани", каза в предаването "Още от деня" по БНТ служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

Добре е, че ръководството на БСП започна консултации. За предпочитане е да се излъчи кабинет от парламента, но трябва да бъдат поставени още въпроси и търсени решения, добави проф. Стоилов.

Според него не бива да се отива към включването на още теми и проблеми в разговорите между партиите.  Той препоръча да се фокусират върху по-малко теми и проблеми.  

Има важни въпроси, които силно притискат и българските граждани - проблемите в енергетиката, засилващата се инфлация по отношение на цените на всички стоки и услуги, бежанската криза, горските пожари, пандемията. Всичко това трябва да се обхване, за да не живеем в редуващи се кризи, смята правосъдният министър. 

Не може, когато избирателите са подредили политическите сили по този начин, който предполага търсене са съгласие,  някой да разполага с ножа, хляба и сиренето, каза проф. Стоилов.

Според него необходимо е споразумение за подкрепа.  "Бягството от него създава дори впечатлението, че други интереси могат да доминират.  Липсата на опит при ИТН  също може да направи възможно прокарването на корпоративни интереси", добави проф. Стоилов.  

Времето се скъсява, за да намерят отговор тези трудни въпроси, каза още правосъдният министър Той е удовлетворен, че от десетилетия правителство не се е ползвало с такова доверие от българските граждани като служебното. 

Той не познавал адвокат Момчил Иванов, който е предложен за правосъден министър от ИТН.