Янаки Стоилов: В четвъртък стартира процедурата за избор на шеф на ВКС (ВИДЕО)

Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари

Политика
11:28 - 21 Септември 2021
2161
Янаки Стоилов: В четвъртък стартира процедурата за избор на шеф на ВКС (ВИДЕО)

"Във връзка със започване на втория сезон на нашето управление, представям действията, които продължаваме и тези, които ще бъдат започнати. Бих обобщил работата на министерството като служба на гражданите и укрепване на държавността". Това съобщи на брифинг днес министърът на правосъдието Янаки Стоилов.

"Няколко са приоритетите ни. Те не са нови: подобряване обслужването на гражданите и фирмите, преодоляване на лоши практики, подобряване на взаимодействието със съдебната власт и повишаване взискателността към нейната работа", заяви той.

Правосъдният министър коментира организацията на дейността по ускорено прехвърляне на Бюрото за защита към Министерство на правосъдието. "За тази цел проведох среща както с главния прокурор, така и с ръководителя на Бюрото, за да бъдат уточнени действията. Предстои законът да бъде публикуван. Днес преподписах указа, който дойде, което означава, че законът ще влезе в сила следващата седмица. Надявам се във възможно най-кратко време да бъдат организирани всички дейности, така че без сътресение бюрото да продължи да изпълнява своите функции. Надявам се, че няма да бъдат създадени затруднения по прехвърляне на неговите активи към Министерството на правосъдието", посочи още проф. Янаки Стоилов.

Той припомни за развитието на исковете, свързани с дейността на министерството. По думите му става въпрос за иска към Конституционния съд за тълкувателно решение, поискано от Министерски съвет за правомощието на министъра на правосъдието да иска освобождаване на председателя на ВКС, ВАС и главния прокурор при наличие в предвидените в Конституцията основания.

"Това дело е образувано. То е допуснато и очаквам още преди приключване на дейността на служебното правителство да разполагам с решението на Конституционния съд. Другото дело пред ВАС също е образувано, тъй като в него оспорвам отказа на ВСС да разгледа по същество внесеното искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор. Напоследък възникнаха затруднения по прилагането на единната информационна система на съдилищата. Така че в това отношение без Министерство на правосъдието да има преки задължения смятаме в диалог с ВСС и Висшия адвокатски съвет да се намери решение, което да преодолее тези затруднения и да продължи ефективното въвеждане на Единния портал за електронно правосъдие", заяви още проф. Стоилов.

По думите му тази седмица, в четвъртък ВСС подновява своята дейност и в неговия дневния ред са включени стартиране на процедурата за избор на председател на ВКС. Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари. Смятам да проведа среща с ръководството на Нотариалната камара за решаване на редица открити въпроси. Така че нашият диалог с различните професионални организации ще продължи този път с оглед на задачите, които са на дневен ред", допълни още той.

„Самоцелно аз нямам амбиция да предлагам кандидатура, въпреки че имам такова право. Разчитам да постъпят предложения за различи кандидати, аз също мога да изразявам становище по отношение на тези кандидатури или ако видя, че в професионалните среди или обществото се прави предложение за кандидати, които не могат да стигнат до официалната процедура – бих се ангажирал да застана зад такава кандидатура. Не бих обаче влязъл в капана някой да каже, че изпълнителната власт иска да се овладее ръководството на ВКС“, каза Стоилов.