Янев гарантира пред депутатите : Няма да пратим нито един войник в Украйна

Темата за напрежението между НАТО и Русия се преекспонира у нас, убеден е военният министър

У нас
17:11 - 26 Януари 2022 (обновена)
1771
Янев гарантира пред депутатите: Няма да пратим нито един войник в Украйна

Да, категорично. Нито един български войник няма да вземе участие в какъвто и да е конфликт или операция на територията на Украйна, ако за това няма изрично решение на Народното събрание или Министерския съвет. 

Единственото, за което говорим, е за по-интензивна подготовка на контингента. 

В това увери военният министър Стефан Янев след изричен въпрос на депутата от БСП и шеф на отбранителната комисия Атанас Зафиров дали се предвижда включването на военна сила в евентуално развитие на конфликта между НАТО и Русия.

"България прави необходимото по отношение на охраната на черноморския регион. Там, където една страна няма достатъчно способности, НАТО ги запълва и след като в последните години регионът стана наситен елемент на отбранителната картина, в този смисъл, наличието на кораби и някакво присъствие, се възприема вече с разбиране и от страна на НАТО, и на Русия", обясни още Янев. И предупреди, че темата за обострените отношения между двете страни в конфликта за Украйна се е преекспонирала у нас в последните седмици - теза, която изразява и БСП. 

Увеличеното присъствие не носи повод за сериозни конфронтации. Този тип плавания са увеличени, да, но се спазват договореностите така, че флот и военни кораби на чужди страни не престояват повече от договореното време, подчерта още той. 

Но по отношение на финансирането на бюджета на армията, министърът обясни, че едва в последната година разходите за отбрана са започнали да се увеличават. 

Николай Дренчев от "Възраждане" прокара тезата на лидера си Костадинов обяви, че в рамките на американските бази не се знаело с какво оръжие се разполага и каква е числеността на човешката сила там. "Да не се окаже, че сме приоритетна мишена в условията на един бъдещ конфликт?", пита русофилът военния министър. Но срещна отговор, че чужди бази на наша територия няма. "Това, което цитирате, се наричат "съвместни съоръжения между България и САЩ по силата на договора от 2006 г., осъвременяван и развиван по отношение на функционирането им. В този списък има 4 места - освен полигонът "Ново село", Графа, авиобаза "Безмер" и базата в Айтос, която обаче не се използва". 

Янев се наложи да изнесе мини лекция на Дренчев какво се случо на "Граф Игнатиево" и "Ново село", както и че цифрите за численост на силата в тях са непроменени и никога не са нарушавани - на ротация до 2500 души, както и че тези бази се ползват за различни международни учения.