Янев обърна палачинката: Натовски съюзник сме, няма спор

Военният министър настоява за дипломация в конфликта Русия-Украйна

Политика
14:47 - 10 Януари 2022
1269
Янев обърна палачинката: Натовски съюзник сме, няма спор

Министърът на отбраната Стефан Янев обърна позицията си за конфликта Русия-Украйна и за разлика от фейсбук мнението си, изразено преди няколко седмици, че смята за ненужно разполагането на допълнителни натовски сили у нас за отговор на руската офанзива по Източния фланг, сега подчертава, че е против ескалацията и военните мерки, преди да бъдат използвани всички дипломатически средства за решаването на напрежението на украинско-руската границата.

На въпрос каква е официалната позиция на МО по отношение на непосредствените рискове за България, произтичащи от агресивните действия на Русия в региона, Стефан Янев отговаря на парламентарно питане: 

„Към момента не съществува национална позиция, приета от Министерския съвет. Вариантите за отговор на НАТО по нарастващото напрежение на границата между Украйна и Русия се обсъждат на военно-техническо ниво.“

Допълнителните военни части на територията на България са част от съюзните ангажименти в рамките на „засиленото предно присъствие“ по източния фланг на НАТО.

Янев подчертава, че политическото и военно ръководство на МО следи развитието на обстановката, като използва всички канали за информация от съюзен и национален формат.

„Извършват се всички необходими дейности за анализи и оценка на обстановката. Участваме активно в консултации на всички нива в НАТО“, заявява Янев, цитиран от БГНЕС. 

„При необходимост, породена от промяна в средата и ескалация на обстановката, МО ще предложи на МС опции за вземане на решения от компетенцията на българските власти, включително и от Народното събрание“, пише той.