Янев обясни "защо тръбата е цяла" и "защо газът тече"

Профилът на експремиера не бил хакнат, сам си написал шизофреничния статус

Политика
13:25 - 05 Септември 2022
4638
Янев обясни "защо тръбата е цяла" и "защо газът тече"

Бившият служебен премиер Стефан Янев и настоящ лидер на русофилската "Български възход" Стефан Янев изплю камъчето за налудничавия си статус във фейсбук отпреди няколко седмици, в който пита: "Защо тръбата е цяла? Защо газът тече" в контекста на преговорите с "Газпром", за които и самият той настоява на фона на сериозни протести срещу обвързването с Кремъл. 

Въпреки че коалиционният му партньор Стефан Софиянски заяви, че профилът на Янев във фейсбук е бил подложен на хакерска атака, Янев заяви, че всъщност сам си го е публикувал. 

Янев обясни, че публикацията действително е негова и че е имал предвид тръбата на т. нар. "Балкански поток", по който през страната минават сериозни количества газ в посока Сърбия и Унгария, от която обаче България получава жълти стотинки. 

"Тук въпросът има два ракурса - единият е в общоевропейски план, защото европейските лидери за 6 месеца не намериха начин да търсят солидарно решение за гарантиране на доставките и гарантиране на поносими цени. В чисто вътрешен план - в българския парламент се появи една коалиция, да кажем анти "Газпром", която имаше поне 140 депутати и не направи нищо, за да спре, примерно, транзита на този газ", коментира Янев. 
 
По думите на Янев той не може да подсказва какви решения да се вземат, но може да посочи, че нищо не е било направено - както на местно, така и международно ниво. Според него е трябвало да се направи обща европейска политика по отношение на снабдяването на газ.

"Това трябваше да е солидарна политика за всички страни членки, не страните членки да се спасяват поединично. Миналата седмица чух австрийския канцлер да изразява същата теза. Мисля, че е крайно време и в момента се свиква след няколко дни европейски съвет, който ще дискутира, освен всички останали, и тази тема", заяви лидерът на "Български въZход".