Янка Рупкина с 400 лв. пенсия: Политиците ни убиват!

Певицата ще отиде да протестира пред Министерския съвет, щом се възстанови след операцията, която преживя наскоро

Култура
14:15 - 11 Април 2024
5150
Янка Рупкина с 400 лв. пенсия: Политиците ни убиват!

„Пенсиите са крайно недостатъчни, а възрастните изнемогват! Добре, че е синът ми и персоналната награда, която получих, иначе щях да се чудя как да си платя наема, режийните и да си купя храна и лекарства с 400-те лева, които получавам“. Това са думи на великата Янка Рупкина, която се възстановява след операция.

Фолклорната легенда, която е пенсионер от 20 години, сподели, че е възмутена от политиците ни. По нейни думи единственото, което правят в Народното събрание, е да си прехвърлят топката и не мислят за народа си.

На същото мнение е и актрисата Латинка Петрова, чиято пенсия е със 120 лв. по-висока.

„С 520 лв. е невъзможно да се живее в тези времена! Слава Богу, отгледах добри деца и те ми помагат, иначе не знам как щях да оцелея. Плащаш парното и телефона и парите са дотам. Пенсията стига само за режийните, а за храна и лекарства пари не остават. Ако не бяха децата, щях да мизерствам“, възмутена е Латинка.

Актрисата сподели, че не завижда на хората, принудени да се оправят само с тези средства.

„Възрастните мизерстват и гладуват. Купуват си месо веднъж в седмицата, а зеленчуци само по празниците. Това е причината болниците да са пълни и народът да боледува. Ние нямаме пари да се храним качествено, а като сложим и цената на лекарствата, става още по-страшно. Поставят ни пред дилема лекарства или храна, а тези с най-ниската пенсия нямат пари нито за едното, нито за другото“, ядосва се Петрова.

Янка Рупкина смята, че единствени виновници за мизерстването на пенсионерите са политиците.

„Само да се излекувам, ще си сложа костюма и ще отида в Министерския съвет да им кажа няколко думи, пък дано се засрамят“, закани се певицата и допълни:

„Цял живот тичам да работя в чужбина да представям България – красива страна с работлив народ, а политиците гледат само джоба си. Възмутена съм, никаква работа не вършат. Грях да им е на душата! Мъка ми е, като вляза в магазин и гледам как бабичките вземат един банан, гледат го, а после го оставят. На мен ми става жал и отделям пари да им купя нещо да хапнат“, каза прочутата изпълнителка пред "Ретро".

Латинка Петрова смята, че депутатите са много нахални, тъй като, вместо да помогнат на най-бедните, те всяка година си увеличават заплатите.

„Парламентарните представители си вдигат заплатите всяка година съобразно инфлацията, а за пенсии няма. Надявам се от юли да увеличат парите на възрастните, но нищо чудно пак да ни излъжат, за да пестят за избори. Това би било ужасно и по-лошото е, че няма кой да го спре“, каза Петрова.