Янка Такева: Половината учители са болни или под карантина

Общество
08:47 - 18 Януари 2022
1896
Янка Такева: Половината учители са болни или под карантина

Напрежението в образователната система е огромно в момента. Половината учители са болни или под карантина. Предстои просветният министър да вземе решение дали по-големите ученици да преминат към дистанционна форма на обучение. Това стана ясно от думите на Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Присъственото обучение е приоритет на изпълнителната власт. Това стана ясно при представянето на новия пандемичен план миналата седмица, който предвижда малките ученици да останат максимално дълго в класните стаи. Ротационен принцип на обучение при по-големите деца ще се въведе при достигане на определени нива на заетост на интензивните легла - основен критерии при управлението на пандемията. 

Директори на училища обаче настояха просветният министър проф. Николай Денков да издаде заповед, с която да се удължи междусрочната ваканция. Основният мотив - високият процент на болни учители или поставени под карантина преподаватели. Директорите споделят, че организацията вече е много трудна. На места липсващите учители са между 5% и 15 %. А удължената ваканция би осигурила глътка въздух за системата в пика на петата вълна.