Янтра потече цветна

„Кроношпан България“ изпуснал боя във водата, не е открита мъртва риба

Новини
12:40 - 20 Септември 2023
2821
Янтра потече цветна

Река Янтра притесни сериозно жителите на Велико Търново, след като водата ѝ придоби синьо-зелен цвят. Необичайното явление е забелязано вчера.

След получени сигнали в местното ековедомство във вторник, експерти от звеното веднага тръгнаха на обход за проверка за замърсяване на водоема. Извършен е оглед по течението на Янтра от Стамболовия мост към кв. „Чолаковци“, Присовското дере и района около „Терем Ивайло“ ЕООД.

В близост до бившето тролейбусно депо в кв. „Чолаковци“ е констатирана колекторна тръба, от която изтича цветната вода. На мястото е извършено пробонабиране от експерти на Регионална Лаборатория – Велико Търново и предстои изследване в лабораторни условия.

На обходените места не е установена умряла риба.

Екоинспекторите съвместно със служители на „ВиК Йовковци“ ООД направили оглед на шахтите, в които заустват предприятията в района и са евентуални източници на замърсяване.

Установено е, че в шахта за битови води, на територията на „Кроношпан България“ ЕООД постъпват оцветени води в синьо-зелен цвят.

Касае се за боя, използвана в производство, която по информация на дружеството е безвредна. Изпускането ѝ в шахтата е преустановено.

От РИОСВ информираха, че ще предприемат административно-наказателни мерки към дружеството за установеното нарушение.

Кроношпан е интернационална компания, световен лидер в производството на материали на дървесна основа и множество свързани с тях продукти за строителство и обзавеждане.