Янтра заплашва да залее историческата църква „Св. 40 мъченици“ (обновена)

Актуални новини
08:50 - 03 Юни 2019 (обновена)
6280
Янтра заплашва да залее историческата църква „Св. 40 мъченици“ (обновена)

Река Янтра излезе във Велико Търново от коритото си. Водата е стигнала до портите на историческата църква „Св. 40 мъченици“ и има опасност да я залее, съобщава БНР. Свикан е общинският кризисен щаб.

Цяла нощ река Янтра е повишавала драстично нивото си от валежите и планинските притоци, които се вливат в нея. Водата всеки момент ще влезе в двора на църквата "Св. 40 мъченици". Хората и властите са изкарали безсънна нощ.

Отстраняват се автомобилите от улиците в най-ниския великотърновски квартал "Асенов", за да започне поставянето на чували с пясък, които като диги да защитят имотите на хората, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов.

"В момента сме под критичната точка на водата на река Янтра с един метър. Имаме готовност, Гражданска защита от 3 часа са по критичните точки, допълни още той.

Все още няма залети къщи, няма и пострадали хора.

Нивото на Янтра се е повишило драстично тази нощ заради приливни вълни от балканските й притоци, съобщиха от Община Велико Търново.

Още в 3 часа сутринта кметът Даниел Панов е свикал група за реакции при бедствия и аварии, а служители на общината, полицията и пожарната, включително и на Гражданска защита са по критичните точки. Тази сутрин кметът Панов отиде в критичния квартал "Асенов" заедно с част от оперативната група.

Кметът Даниел Панов, шефът на полицията комисар Димитър Машов и зам.-кметът проф. Георги Камарашев следят нивото на реката от моста в кв."Асенов"

Даниел Панов разпореди денонощен мониторинг на реките Янтра и Белица, както и на притоците им. Чрез телеметричната система на Община Велико Търново и по информация от хората по места, нивата на р. Янтра, р. Белица и др. се следят на всеки 15 минути. Вече е започнал спад на водата и в с. Пушево, и в Килифарево, и в кв. "Чолаковци.