Япония е готова да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН

Това заяви японският външен министър Тошимицу Мотеги

Свят
13:12 - 22 Септември 2020
231
Япония е готова да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН

Япония счита за необходимо да се реформира Съвета за сигурност на ООН и е готова да стане негов постоянен член, заяви японският външен министър Тошимицу Мотеги по повод 75-годишнината на ООН.

"За укрепване на ООН реформата на Съвета за сигурност не може да бъде отлагана повече. За съжаление системата, създадена преди 75 години, не може да изпълни напълно възложените задачи", коментира Мотеги.

Убеден съм, че страните членки, които имат способността и намерението да поемат отговорност, трябва да присъстват в разширен Съвет за сигурност. Само тогава Съветът за сигурност ще бъде възстановен като ефективен и представителен орган. Япония е напълно готова да изпълни тези отговорности като постоянен член на Съвета за сигурност и да допринесе за установяването на ред и стабилност в света".  

"В декларацията на тази среща на високо равнище ние се ангажирахме да вдъхнем нов живот на дискусията относно реформирането на Съвета за сигурност. За да продължим напред и да изпълним това задължение, призовавам всички държави-членки на ООН да започнат писмени преговори", добави той.

Понастоящем  Съветът за сигурност на ООН включва 15 държави, 5 от които са постоянни членове, а 10 са непостоянни, избрани за срок от две години. Постоянни членове са Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.