Япония е против облекчаване на санкциите срещу Русия

Кишида отбеляза, че цените на енергията, храните и други стоки се покачват

Русия
11:19 - 27 Юни 2022
770
Япония е против облекчаване на санкциите срещу Русия

Групата на Г-7 държави трябва допълнително да засили единството си, за да защити живота на хората, засегнати от покачващите се цени на фона на руската инвазия в Украйна. Това заяви японският премиер Фумио Кишида, цитиран от NHK.

На първата сесия на срещата на върха на Г-7, започнала в неделя, в Елмау в Южна Германия, той изтъкна, че световната икономика е изправена пред редица трудности поради руската агресия срещу Украйна.

Кишида отбеляза, че цените на енергията, храните и други стоки се покачват, а веригите за доставки са нарушени.

По негови думи е необходимо да се обърне сеирозно внимание на резките колебания на пазара, включително при валутните курсове.

Премиерът подчерта необходимостта страните от Г-7 да ускорят съвместните усилия за предоставяне на продоволствена помощ на развиващите се страни.

Той заяви, че сегашният скок на цените не е просто икономически въпрос, а предизвикателство пред световния мир и ред.

Кишида бе категоричен, че санкциите срещу Русия не могат да бъдат облекчени, ако не се разреши основният въпрос за агресията от страна на Москва.

По време на срещата Кишида предложи и обсъждане на икономическата сигурност.

Лидерите на Г-7 потвърдиха, че техните страни и партньорите им ще засилят сътрудничеството за справяне с икономическия натиск, визирайки Китай.

Освен това се съгласиха да задълбочат дискусиите в навечерието на насрочената среща на върха на Г-7 догодина в Хирошима.