Япония иска мирен договор с Русия, но без отмяна на санкциите

Русия
13:14 - 30 Януари 2024
1828
Япония иска мирен договор с Русия, но без отмяна на санкциите

Япония иска да сключи мирен договор с Русия, но възнамерява да продължи политиката на антируски санкции и подкрепата за Украйна. Това заяви премиерът Фумио Кишида по време на заседание на долната камара на парламента, съобщава ТАСС.

"Ще продължим активно да насърчаваме санкциите срещу Русия и подкрепата за Украйна", подчерта той, като посочи трудната ситуация в двустранните отношения поради специалната военна операция на Москва в Украйна.

"Япония обаче остава твърдо ангажирана с курса към разрешаване на териториалния въпрос и сключване на мирен договор", добави Кишида.

Той припомни, че през втората половина на февруари в Токио ще се проведе конференция по въпроса за възстановяването на Украйна.

От средата на миналия век Москва и Токио водят преговори за изготвяне на мирно споразумение след Втората световна война. Препъникамък остават разногласията относно правата върху южната част на Курилските острови. След войната целият архипелаг е включен в Съветския съюз, но Япония оспорва контрола върху Итуруп, Кунашир, Шикотан и група малки необитаеми острови.

Руското външно министерство многократно е подчертавало, че суверенитетът на Москва върху тези територии, който има съответната международна правна рамка, не е под въпрос.

През март 2022 г. руското външно министерство обяви, че Москва прекратява преговорите с Токио за мирен договор заради едностранните ограничения на Япония спрямо Русия във връзка със ситуацията в Украйна.

Москва се оттегли и от диалога с Токио за съвместни икономически дейности на южните Курилски острови и блокира разширяването на статута на Япония като секторен партньор в диалога на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.