Япония купува руски петрол на цени над „тавана“

Новини
16:20 - 03 Април 2023
1977
Япония купува руски петрол на цени над „тавана“

Япония получи от САЩ изключение от "тавана" от 60 долара за барел при покупката на руски петрол, договорен от страните от Г-7, съобщи The Wall Street Journal (WSJ).

По данни на изданието, японските власти са мотивирали искането си с необходимостта от достъп до руските енергийни ресурси.

В същото време WSJ допълва, че вносът на руски природен газ в Япония е "сравнително малък" и е около една десета от доставките за страната. Според анализатори, зависимостта на Япония от руските енергоносители "допринася за колебанието на Токио относно по-голямата подкрепа за Украйна".

От 5 декември 2022 г. влезе в сила "таванът" на цената на петрола от Русия от 60 долара за барел, а от 5 февруари е в сила "таванът" за петролни продукти от Русия - от 100 и 45 долара за барел.

Япония подкрепи въвеждането на "таван" на цените на руския петрол в рамките на Г-7, но постигна изключение за доставките по проекта "Сахалин-2".

Правителството на страната нарече "Сахалин-2", "основен източник на доставки на втечнен природен газ за Япония".

След въвеждането на ограниченията, по-голямата част от руския петрол беше пренасочена за износ към Китай и Индия. Министерството на енергетиката на страната твърди, че Русия е успяла да пренасочи (почти) целия обем на доставките на петрол и петролни продукти, които попаднаха под ембаргото на Европейския съюз и страните от Г-7, към други пазари.