Япония награждава цигуларя Ангел Станков

Музикантът ще получи "Орден на Изгряващото слънце - Златни лъчи с лента"

Култура
14:27 - 03 Ноември 2021
2386
Япония награждава цигуларя Ангел Станков

Правителството на Япония ще награди с държавен орден проф. Ангел Станков, цигулар, диригент и професор в НМА "Проф. Панчо Владигеров", съобщават от посолството на Япония у нас.

На 3 ноември, Деня на културата в Япония, японското правителство е оповестило решението си да награди с японски държавни ордени 124 чуждестранни граждани от различни държави в рамките на пролетната сесия по награждаване в третата година от ерата Рейва, информират от посолството.

Сред удостоените с "Орден на Изгряващото слънце - Златни лъчи с лента" е и българският цигулар проф. Ангел Станков за неговия принос за развитието на двустранните японо-български отношения в областта на музиката и за насърчаването на взаимното разбирателство между Япония и България.

Проф. Станков е международно признат цигулар, диригент и професор в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", допринесъл изключително много за задълбочаването на двустранния културен обмен между Япония и България в сферата на музиката. Проф. Станков играе съществена роля за образованието и израстването на много млади японски музиканти, както и за успеха на редица японски музиканти на международната сцена. Награждаването му с "Орден на изгряващото слънце - Златни лъчи с лента" е признание за неговите постижения за укрепване на приятелските връзки между двете държави по време на дългогодишната му музикална дейност.