Япония облекчава правилата за оръжеен износ

Украйна
11:23 - 22 Декември 2023
2404
Япония облекчава правилата за оръжеен износ

Япония се подготвя за изпращане на ракети за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Съединените щати, след като преразгледа своите насоки за износ на оръжия, съобщава "Ройтерс".

Това бе първата голяма ревизия на пацифистката страна на такива ограничения за износ от девет години насам.

Новината идва в момент, когато Япония, която отдавна е възприела позиция да не разрешава износа на смъртоносни оръжия, се опитва да засили отбранителната си индустрия на фона на все по-напрегнатата среда за сигурност в Индо-Тихоокеанския регион.

Въпреки че новият експортен контрол на Япония все още не ѝ позволява да доставя оръжия на държави, които са във война, промяната може косвено да облагодетелства Украйна във войната ѝ с Русия, тъй като дава на Съединените щати допълнителен капацитет да предоставят военна помощ на Киев.

Официален представител на японското правителство, пожелал анонимност, уточни, че ракетите ще бъдат използвани за попълване на арсенала на американската армия за безопасността и сигурността в Индо-Тихоокеанския регион.

Системата "Пейтриът" е една от многото сложни единици за противовъздушна отбрана, които Западът изпрати в помощ на Украйна след нахлуването на руските сили.

Съгласно предишните правила Япония можеше да изнася само оръжейни компоненти и нямаше право да доставя готови оръжия.

Ревизираните насоки обаче позволяват на Токио да изнася завършени оръжейни продукти в страни, където са базирани притежателите на патенти. Всеки реекспорт към трети страни ще изисква разрешение от Токио.

Япония произвежда ракети "Пейтриът" по лиценз на американските фирми "Рейтиън" и "Локхийд Мартин".

Освен това Токио обмисля да изнася и 155-милиметрови артилерийски снаряди, произведени по лиценз на BAE Systems, за Великобритания.

Служителят на японското правителство посочи, че износът се разглежда, след като страната, в която е базиран притежателят на лиценза, отправи официално искане. Той поясни, че досега Съединените щати са единствената страна, отправила такова искане.

От няколко месеца управляващата партия в Япония обмисля различни промени в контрола върху износа, тъй като досегашните правила биха възпрепятствали възможността за износ на изтребители от следващо поколение, които страната разработва съвместно с Великобритания и Италия.