Япония пак изпуска радиоактивна вода от Фукушима

7800 кубически метра отпадъчни води се изливат в Тихия океан

Новини
08:46 - 05 Октомври 2023
1836
Япония пак изпуска радиоактивна вода от Фукушима

Tokyo Electric Power Company (9501.T) (Tepco) започна да изпуска втора партида обработена радиоактивна вода от разрушената атомна електроцентрала "Фукушима Даичи" в четвъртък сутринта, продължавайки ход, който предизвика напрежение между Китай и Япония, предава Ройтерс.

Изпускането ще продължи около 17 дни, започвайки от четвъртък, по време на които около 7800 кубически метра отпадъчни води ще бъдат изпуснати в Тихия океан.

Ядрените органи, включително Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) на ООН, заявиха, че планът ще има незначително въздействие върху хората и околната среда, но все пак той ядоса някои съседи, особено Китай.

Първоначалното изпускане на водата в края на август предизвика пълна забрана за японски морски продукти от Китай.

Джуничи Мацумото, който наблюдава изпускането на вода в Tepco, каза в сряда по време на пресконференция, че Tepco е получила повече от 6000 обаждания от чужбина между 24-27 август. Изглежда, че много от тях идват от Китай, но Tepco не е проследила точния брой на тези обаждания.

Япония започна изхвърлянето на водата през август като ключова стъпка към извеждането от експлоатация на централата във Фукушима, която претърпя срив, след като беше ударена от цунами през 2011 г., което предизвика най-тежката катастрофа в ядрената централа в света след Чернобил 25 години по-рано.

Япония казва, че водата се третира, за да се отстранят повечето радиоактивни елементи,

с изключение на трития, водороден изотоп, който трябва да се разрежда, защото е труден за филтриране,  според тестове, проведени от Tepco. Не са идентифицирани проблеми с първото изпускане на вода, каза Мацумото.