Япония подготвя изпускане на радиоактивна вода от "Фукушима"

Свят
11:17 - 16 Януари 2024
1177
Япония подготвя изпускане на радиоактивна вода от "Фукушима"

Япония планира да започне четвърто изпускане на пречистена радиоактивна вода от разрушената атомна електроцентрала "Фукушима" в края на февруари, съобщава "Ройтерс".

Намерението на оператора Tokyo Electric Power Company (Tepco) е въпреки критиките от страна на Китай.

Поетапното изпускане на вода започна през август миналата година. Според Япония това е ключова стъпка за извеждането от експлоатация на централата, която бе засегната от земетресение и цунами през 2011 г., довели до най-тежката ядрена катастрофа в света след Чернобил.

Китай и Русия забраниха вноса на морски дарове от Япония поради опасения за безопасността, които според Токио са научно необосновани.

При четвъртото изпускане около 7800 кубични метра от пречистената вода ще бъдат освободени в Тихия океан, подобно на предишните три такива процедури, поясни Джуничи Мацумото, служител на Tepco, който следи операцията.

Петото и шестото изпускане ще се осъществят през фискалната година, завършваща през март 2025 г.

Япония уверява, че водата се обработва, така че да се отстранят повечето радиоактивни елементи, с изключение на тритий - изотоп на водорода, който трябва да се разрежда, защото е труден за филтриране.

Нивата на тритий в околните води след първото изпускане отговарят на предварително определени стандарти и са под насоките на Световната здравна организация за качество на питейната вода, заяви Мацумото.

След като първоначално спря всички ядрени реактори след аварията във Фукушима през 2011 г., Япония започна постепенно да връща ядрената енергия към своя енергиен микс, докато се опитва да намали въглеродния си отпечатък и да намали вноса на изкопаеми горива.

Силното земетресение, което удари японската префектура Ишикава на Нова година, обаче предизвика разливане на вода от басейни с отработено ядрено гориво и течове на масло в неактивната АЕЦ "Шика" в региона, което предизвика нови опасения за безопасността.