Япония поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност

Причината е изстреляна ракета от КНДР

Новини
15:26 - 14 Април 2023
2628
Япония поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност

Извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН поискаха от японското правителство заради изстрелването на ракета от КНДР на 13 април.

Информацията е на ТАСС и БТА, които цитират изявление на главния секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно.

"Във връзка с вчерашното изстрелване на балистична ракета от Северна Корея поискахме извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН и координацията е в ход", заяви Мацуно на пресконференция. Той изрази съжаление за факта, че "Съветът за сигурност на ООН не можа да предприеме действия в отговор на многократните нарушения на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН от страна на Северна Корея".

По-рано Русия и Китай наложиха вето на проекторезолюции, налагащи по-строги санкции срещу КНДР.

Вчера КНДР изстреля за първи път новата си междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво. Изпитанието беше ръководено лично от севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Използването на твърдо гориво, за разлика от ракетите с течно гориво, които Пхенян използва за своите междуконтинентални балистични ракети, значително намалява времето за подготовка за изстрелване. Тази технология дава възможност за съхраняване на ракетите в състояние на готовност за изстрелване, за да бъдат използвани като средство за междуконтинентален ответен удар.

В резултат на изстрелването се задейства японската система за предупреждение Джей-Алърт. Жителите на северния остров Хокайдо бяха призовани да се евакуират в убежища. Предупреждението беше отменено след кратко време, тъй като зоната на удара беше извън японските териториални води и изключителната икономическа зона на страната в Японско море.