Япония прие рекорден бюджет заради коронавируса

Въпреки ниските нива на заразяване и смъртност страната изпадна в първата си рецесия от 2015 г.

Свят
11:13 - 10 Юни 2020
2540
Япония прие рекорден бюджет заради коронавируса

Долната камара на японския парламент одобри извънреден бюджет от близо 300 милиарда долара, удвоявайки мащаба на мерките за стимулиране на третата най-голяма икономика в света, след като коронавирусът тласна държавата в рецесия, информира АФП.

Въпреки ниските нива на заразяване и ниската смъртност Япония изпадна в първата си рецесия от 2015 г.

В отговор депутатите одобриха втори извънреден бюджет от 31,97 трилиона йени (297 милиарда долара), включително помощи за по-малките бизнеси и бонуси за здравните работници.

Бюджетът ще бъде внесен в горната камара, където се очаква да бъде одобрен най-рано в петък.

Парите, които ще бъдат събрани чрез издаване на облигации, също ще бъдат използвани за финансиране на програми и заеми за закъсалия бизнес.

Правителството обяви, че размерът на пакета, включително заемите и инвестициите в допълнение към реалните фискални разходи, е на стойност 117 трилиона йени, близо същия като първия извънреден бюджет от 30 април.

Общо финансовата помощ е 230 трилиона йени като се вземат под внимание и схемите за заеми.

Това представлява 40% от БВП на Япония. Премиерът Шиндзо Абе го определя като най-голямата програма в света в борбата с вируса. Но увеличава дълга на Япония спрямо БВП до 257%.

Мерките включват субсидии за подпомагане на малките фирми да си платят наемите, субсидии за компаниите да платят на служителите си, бонуси за здравните работници и финансиране за разработване на лекарства и ваксини.

Япония е регистрирала 17 251 заразени и 919 починали от коронавирус.