Япония прие закон срещу сектите

От 80-те години насам сектата Църквата на обединението е обвинявана в прилагането на коварни тактики за набиране на членове, включително и промиване на мозъци

Новини
14:01 - 11 Декември 2022
2287
Япония прие закон срещу сектите

Японският парламент прие закон, ограничаващ злонамерените искания за дарения от страна на религиозни секти и други организации, който е насочен най-вече към Църквата на обединението (основана от преподобния Мун), чиито тактики за набиране на средства и топли връзки с управляващата партия породиха обществено недоволство, предаде Асошиейтед прес.

Базираната в Южна Корея секта поддържа близки отношения с японската управляваща Либерално-демократическа партия и това излезе наяве след убийството на бившия премиер Шиндзо Абе през юли по време на предизборната кампания за парламент. 

Новият японски министър-председател Фумио Кишида, чийто рейтинг се срина, направи опит да успокои японското общество, което беше разгневено от подхода му към скандала и смени трима министри. 

Новият закон, който беше приет по време на последното заседание на парламента за тази година, дава възможност на членовете на религиозни и др. организации, както и на семействата им, да искат парите си обратно. Освен това съответните сдружения нямат право да набират средства чрез принуда и заплахи или да обвързват даренията с обещания за духовно спасение.

Кишида, който се запозна с преживяванията на бивши сектанти, определи страданията им като "ужасни" и приветства законодателните промени като общо политическо усилие да се помогне на жертвите и техните близки.

Църквата на обединението, основана в Южна Корея през 1954 г. от Сун Мюн Мун, получава правен статут на религиозна организация в Япония през 1968 г. в рамките на антикомунистическо движение, подкрепяно от дядото на Шиндзо Абе - бившия министър-председател Нобусуке Киши.

От 80-те години насам църквата е обвинявана в прилагането на коварни тактики за набиране на членове, включително и промиване на мозъци. Хората често биват подтиквани да правят огромни дарения на Мун, в резултат на което съсипват финансовото си състояние и семействата си.

Експерти казват, че от японските последователи се иска да платят за греховете на предците им, извършени по време на колониалното управление на Япония на Корейския полуостров през 1910-1945 г., и че по-голямата част от международното финансиране на сектата идва от Токио.