Япония пусна най-големия реактор за ядрен синтез

Новини
17:06 - 04 Декември 2023
2050
Япония пусна най-големия реактор за ядрен синтез

Най-големият в света експериментален реактор за ядрен синтез заработи в Япония. Технологията обещава да генерира хиляди мегавати електричество по чист и безопасен начин.

Шестетажната машина, разположена в хангар в Нака, северно от Токио, се състои от съд "токамак" с формата на поничка. Благодарение на магнити той задържа

завихряща се плазма, нагрята до 200 милиона градуса по Целзий.

Това е съвместен проект между Европейския съюз и Япония и е по-малък прототип на строящият се в момент Международен термоядрен експериментален реактор (ITER) във Франция.

Крайната цел и на двата проекта е да се принудят водородните ядра вътре в реактора да се слеят в един по-тежък елемент - хелий. Това ще освободи енергия под формата на светлина и топлина, имитирайки процеса, който протича вътре в Слънцето.

Целта на термоядрения реактор JT-60SA е да покаже, че може да се получи повече енергия, отколкото се влага.

Сам Дейвис, заместник-ръководител на проекта за JT-60SA, каза, че устройството "ни доближава до термоядрената енергия".

"Това е резултат от сътрудничеството между повече от 500 учени и инженери и повече от 70 компании в цяла Европа и Япония", каза още Дейвис.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон допълни, че JT-60SA е "най-модерният токамак в света". По думите му ядреният синтез има потенциала да стане ключов компонент за енергийния микс през втората половина на този век.

За разлика от деленето, термоядреният синтез не крие риск от катастрофални ядрени аварии - като този, наблюдаван във Фукушима в Япония през 2011 г. - и произвежда много по-малко радиоактивни отпадъци от сегашните електроцентрали.