Япония се отваря отново за чуждестранни туристи

Гостите все пак трябва да носят маски и да имат допълнителна здравна застраховка

Новини
15:35 - 07 Юни 2022
1617
Япония се отваря отново за чуждестранни туристи

Япония се готви да разреши на чуждестранни туристи да влизат в страната за първи път от началото на пандемията преди повече от две години, но строгите правила остават в сила, предаде ДПА.

След като ограниченията бъдат смекчени в петък, туристите, които искат да посетят страната, трябва да са част от организирани групи, да носят маски и да имат допълнителна здравна застраховка.

Те ще трябва да бъдат придружавани през цялото време от екскурзовод - от влизането си в страната до напускането ѝ, спазвайки насоките, публикувани днес от министерство на туризма.

Туристите ще трябва да си направят Пи Си Ар тест за Ковид-19, преди да влязат в страната.

Първоначално до Япония ще могат да пътуват туристи от 98 страни. Туристическите агенции трябва да гарантират, че те носят маски и имат застраховка, която да покрие, каквито и да е медицински разходи, свързани с Ковид-19. 

Посетителите трябва да се съгласят да избягват затворени пространства и места със струпвания на хора и да спазват социална дистанция. 

Насоките на министерството от 16 страници изискват също туристическите агенции да гарантират, че гидовете ще си водят точни записки за маршрутите и контактите на участниците.

Престоят на тези, които не се подчиняват на правилата, може да бъде прекратен.

Насоките се базират на опита от тестови турове с туристи от САЩ, Тайланд, Сингапур и Австралия. Когато един човек от четиричленна група от Тайланд се разболя от Ковид-19, екскурзията им бе анулирана.

Премиерът на Япония Фумио Кишида се опитва да избегне наплива на туристи, пътуващи към страната и нова вълна от случаи на коронавирус преди изборите за Горна камара на парламента през юли.

Правилата вероятно ще бъдат смекчени след тази дата, за да се позволи и на индивидуални туристи да влязат в страната.

Туризмът е важен икономически сектор в Япония, който очакваше до 40 милиона чуждестранни посетители през 2020 г. Страната обаче затвори изцяло границите си за чуждестранни туристи през април, припомня ДПА. 

По-рано този месец Япония увеличи горния праг за брой туристи, влизащи в страната до 20 000 души дневно.