Япония удължи забраната за влизане на чужденци

Пълната забрана за издаване на нови входни визи е в сила в страната от декември 2020 г.

Свят
15:32 - 10 Януари 2022
2224
Япония удължи забраната за влизане на чужденци

Властите в Япония смятат за удължат за неопределено време въведената през ноември миналата година забрана за издаване на визи на чужденци от всички държави по света.

Според публикация на вестник „Санкей”, който се позовава на информация от правителствен източник, Япония не може да отслаби забранителния режим за влизане в страната на фона на увеличаващия се брой случаи на коронавирусна инфекция.

Агенция Киодо, на свой ред, информира, че властите обсъждат варианта срокът на действащата забрана да бъде удължен до края на февруари тази година.

Пълната забрана за издаване на нови входни визи е в сила в Япония от декември 2020 г., а през ноември 2021 г. бе взето решение тя да бъде облекчена. Заради разпространението на варинта Омикрон, обаче, на 30 ноември правителството отново се върна към предишната си политика и на практика затвори напълно границите.

В момента в Япония имат право да влизат само японски граждани, акредитирани дипломати и чужденци със статут на постоянно пребиваващи. Допуска се издаването на виза в изключителни случаи, в това число и по хуманитарни причини. Всички пристигащи в Страната на изгряващото слънце трябва да преминат през строга карантина.