Японската драма „Шогун“ с рекордни 14 награди „Еми“

Шоу
20:10 - 09 Септември 2024
945
Японската драма „Шогун“ с рекордни 14 награди „Еми“

Новата версия на драмата „Шогун“ спечели най-много съпътстващи награди „Еми“ в историята за един сезон на телевизионен сериал – 14.

Съпътстващите „Еми“ (Creative Arts Emmy) са част от наградите „Еми“, които се присъждат за технически постижения в американските телевизионни програми. Обикновено те се връчват на служители зад кулисите, като дизайнери на продукции, декоратори, видеомонтажисти, дизайнери на костюми, оператори, кастинг режисьори и звукорежисьори. Към тях спадат и награди за анимационни програми, реклами и гостуващи актьори.

Водещите цяла вечер повтаряха „Шогун“ в театър „Пийкок“ в Лос Анджелис във втората вечер от двудневните церемонии за съпътстващите награди „Еми“. Сериалът счупи рекорда от 13 награди, поставен от лимитирания сериал „Джон Адамс“ през 2008 г., още преди да стигне до главната церемония на „Еми“ на 15 септември, когато може да увеличи рекорда си с още пет награди.

„Шогун“, сериалът на „Еф Екс“ за политическите машинации във феодална Япония, спечели всички възможни трофеи, освен два. Той бе отличен за костюми, грим, монтаж, каскади и операторско майсторство, както и съпътстващ приз „Еми“ за най-добър гост-актьор в драматичен сериал за Нестор Карбонел. При приемането на наградата Карбонел благодари на екипа, след което се учуди колко много от тях са били в публиката.

Къртис беше емоционална на сцената, след като спечели първата си награда „Еми“ 18 месеца след като спечели първия си „Оскар“ за „Всичко навсякъде наведнъж“.

"Шогун" е втората адаптация по романа на Джеймс Клавел сред популярния тв сериал от 80-те години с Ричард Чембърлейн и Тоширо Мифуне. Тогава книгата  е екранизирана в пет епизода.

„Мечката“ е разказ за  готвач, който се връща в Чикаго, за да управлява семейния ресторант.

„Мечката“ бе отличен със седем съпътстващи награди „Еми“, включително за най-добра гостуваща актриса в комедиен сериал, която бе връчена на Джейми Лий Къртис.

Основните награди „Еми“ (Primetime Emmy) ще бъдат връчени също в театър „Пийкок“ на 15 септември.

При тазгодишните номинации за наградите „Еми“„Шогун“ премина от категорията за лимитирани сериали в категорията за драматични сериали, и оглави класацията с 25 номинации през юли.  "Мечката" - също на FX, постави рекорд за комедиен сериал с общо 23 номинации. Дежурният ежегоден кандидат за "Еми" - "Само убийства в сградата" на HULU, който обаче рядко печели статуетка, тази година получи 21 номинации.