Японски премиер за пръв път в Иран

Очаква се тема на разговорите да е сделката за ядрената програма

Политика
11:45 - 12 Юни 2019
2046
Японски премиер за пръв път в Иран

Премиерът на Япония Шиндзо Абе отива на историческо посещение в Иран, предаде БГНЕС. Откакто аятоласите поеха властта след революцията през 1978 година и основаха Ислямската република, японски премиер не е посещавал Иран.

В Техеран Абе ще се срещне с аятолах Али Хаменей и с президента Хасан Рухани.
 "Ще проведа искрени разговори и обмен на мнения, като целта ми е намаляване на напрежението в Близкия Изток", каза Абе. Очаква се основна тема на разговор да е съхраняването на сделката за ядрената програма на Иран, въпреки едностранното изтегляне на САЩ от нея и последвалото напрежение.

Преди месец президентът на САЩ каза, че се надява страната му да не се намира на прага на военни действия. Запитан по време на пресконференция в Белия дом дали Америка ще обяви война на Иран, той отговори: „Надявам се, че няма”. Преди това той написа в „Туитър”: „Сигурен съм, че Иран скоро ще пожелае да преговаряме”.

Тонът му е в пълен контраст с действията, от страна на двете държави, довели до силна ескалация на напрежението в Близкия изток.

Двамата най-близки съветници на Тръмп по военните въпроси са на противоположното мнение. Те заявиха, че трябва да се предприемат решителни действия срещу Техеран.

Миналата година Доналд Тръмп извади САЩ от ядреното споразумение с Иран и наложи санкции на Техеран, които осакатиха икономиката на държавата.