Японски съд нареди: Задължителна стерилизация при смяна на пола

Азиатската държава поема 2/3 от разходите за оперативна намеса

Новини
14:35 - 25 Февруари 2020
3014
Японски съд нареди: Задължителна стерилизация при смяна на пола

Върховният съд на Япония подкрепи закон, който изисква трансджендърите да бъдат стерилизирани, преди да могат законно да променят пола си.

Съдът единодушно отхвърли жалбата, подадена от Такакито Усуи, трансджендър, който поискал да смени пола си в официалните си документи, съобщи австралийското издание SBS News.

Усуи се пробва да промени закона, съгласно който всеки човек с намерение да промени законния си пол трябва да се лиши от репродуктивните си органи или те да са с трайно увредена функция.

Азиатската държава е в процес на регулиране на правата на трансджендърите. Миналата година японското правителство обяви, че се субсидира операциите за смяна пола на транс индивидите, стига те да не получават хормонално лечение и да нямат други предшестващи състояния.

Пациентите покриват 30% от стойността на операцията, а публичното застраховане – останалата част от сумата, съобщава Japan Times.

Въпреки това транс хората в страната, които искат операция за смяна на пола, са изправени пред множество препятствия.

Кандидатите трябва да са стерилни, несемейни, без деца под 20 години и да преминат психиатрично изследване, за да получат диагноза „разстройство на половата идентичност”, познато като джендърна дисфория в САЩ и Великобритания.

Японското изискване не е прецедент. 17 американски щата изискват хирургическа операция, преди промяната на пола в официалните документи.