Ярка комета приближава Земята

Появата й е необичайна и странна

Мистика
10:28 - 10 Март 2021
3780
Ярка комета приближава Земята

В началото на тази година астрономите от Центърът за малките планети към Харвард-Смитсъновия център в САЩ забелязват комета, приближаваща се към Земята. Обектът е наречен C/2021 A1 (Leonard). Според изследователите небесният обект ще се приближи най-близо до Земята на 12 декември 2021 година и явлението ще бъде уникално.

Кометата ще премине толкова близо до Земята, че всеки жител на планетата ще може да я наблюдава с невъоръжено око. Обикновено в човешката история появата на много ярки небесни тела се свързва с големи промени, които преобръщат живота на хората. Често това се свързва с начало на военни конфрикти или природни катаклизми. Например, след появата на Халеевата комета през 1910 г. започва десетилетие на войни, а след новото й приближаване до Земята през 1986 г. идва период на разпад на социалистическия блок в Източна Европа. Световно известният американски писател Марк Твен цял живот повтаря, че е роден в годината на Халеевата комета и ще умре, когато след 75 г. тя отново се доближи до Земята, което се случва.

В момента небесният обект C/2021 A1 се намира в съзвездието Кучешки хрътки точно под дръжката на черпака на прочутата Голяма мечка и има магнитуд от +19 величина. Изображенията показват газово-прахова комета с размер до 10 дъгови секунди и малка опашка от прах с дължина до 5 дъгови секунди.

Според изчисленията на астрономите на 12 декември 2021 г. кометата ще се приближи до нашата планета на минимално разстояние от 0,233 астрономически единици. 6 дни по-късно кометата ще лети отново на минималното разстояние, но от Венера - на 0,0283 астрономически единици. Известно е, че 1 астрономическа единица се равнява приблизително на 150 милиона километра.

Изследователите отбелязват, че през цялата история на астрономическите наблюдения са регистрирани само 4 комети, които са били още по-близо до Земята и този небесен обект ще бъде петият поред. По време на приближаването до нашата планета кометата ще достигне максимална яркост от около +4 величина.

В средните ширини на Северното полукълбо обектът ще бъде достъпен за наблюдения от Земята от началото на септември. Кометата ще премине бавно на фона на съзвездията Голяма мечка, след това на Кучетата хрътки и съседното Косите на Вероника.

В края на ноември видимата ъглова скорост на обекта рязко ще се увеличи. За да видят максималната му яркост, наблюдателите ще имат само няколко дни. През първата половина на декември небесният обект бързо ще премине на фона на съзвездията Воловар, Змия, Херкулес и Змиеносец, а на 14 декември ще се премести в небето на Южното полукълбо.