Ярослав Качински пак става вицепремиер на Полша

ЕС
14:44 - 21 Юни 2023
1339
Ярослав Качински пак става вицепремиер на Полша

Лидерът на управляващата консервативна партия в Полша Ярослав Качински се връща в правителството като вицепремиер, съобщава "Франс прес".

74-годишният Качински на практика е смятан за лидер на Полша, откакто неговата партия "Право и справедливост" дойде на власт през 2015 г.

Според наблюдатели завръщането му в кабинета има за цел да донесе стабилност на правителството, разтърсвано от вътрешни конфликти, и да подготви консерваторите за изборите, които вероятно ще се състоят през октомври.

"Това е важна подкрепа преди изборите и ясно послание, че се борим за победа", заяви говорителят на правителството Пьотр Мюлер.

Качински ще бъде единственият вицепремиер. Досега в кабинета имаше четирима вицепремиери. Всички те обаче подадоха оставки от постовете си, но остават членове на правителството.

Очаква се по-късно днес президентът Анджей Дуда официално да назначи Качински, който и преди е заемал тази длъжност. От октомври 2020 г. до юни 2022 г. той беше вицепремиер по въпросите в областта на сигурността.

"Ролята на Ярослав Качински ще бъде различна от предишния път. Отсега той ще координира цялата работа на правителството. Матеуш Моравецки остава министър-председател", обясни Яцек Сасин, един от подалите оставка вицепремиери.

Преди предстоящия вот през есента "Право и справедливост" е начело, но основната опозиционна партия - Гражданска платформа, набира позиции.

Според проучване на общественото мнение, проведено този месец, ПиС има 33% подкрепа, докато "Гражданска платформа" събира 27%, което е увеличение с четири процентни пункта в сравнение с предишно проучване.