Ярослав Качински става вицепремиер

Новият министър на образованието на Полша пък разгневи гей общността с дискриминационни изказвания

Свят
19:08 - 30 Септември 2020
801
Ярослав Качински става вицепремиер

Полският премиер Матеуш Моравецки представи днес обновеното си правителство, в чийто състав влиза Ярослав Качински като вицепремиер. Министър на образованието става политик, изказвал се дискриминационно по отношение на сексуалните малцинства, предаде Асошиейтед прес.

Председателят на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) Качински беше задкулисен стратег на правителството, след като партията му спечели парламентарните избори праз 2015 г. Сега като вицепремиер той ще отговаря за отбраната, правосъдието и вътрешните работи. По думите на Моравецки присъствието в кабинета на Качински, който през 2006-2007 г. беше премиер, ще укрепи изпълнителната власт. Ярослав е брат близнак на покойния президент на Полша – Лех Качински, който загина при самолетната катастрофа край Смоленск на 10 април 2010 г.

Влизането на Качински в кабинета на Моравецки се очакваше, докато ПиС дни наред преговаряше с младшите си партньори по вътрешни спорни въпроси в коалицията.

Новият министър на образованието Пшемислав Чарнек разгневи мнозина в Полша с изказване за хората от общността ЛГБТ, които "не са равни с нормалните хора". Депутатът от опозиционната Полска селска партия Пьотър Згожелски каза, че номинирането на Чарнек на поста е "скандал и позор". По думите на депутата националното образование трябва да отстоява толерантността, докато Чарник "дамгосва сексуалните малцинства".

Като цел на промените в правителството бе посочено намаляване на броя на министрите и повишаване на ефективността на кабинета..

Ключовите ведомства запазват своите титуляри - Збигнев Рау остава министър на външните работи, Мариуш Блашчак - на отбраната, Мариуш Камински - на вътрешните работи, Збигнев Жобро - на правосъдието, Тадеуш Кошчински - на финансите и Адам Неджелски - на здравеопазването, съобщи ТАСС. Двама досегашни вицепремиери остават на постовете си - Пьотър Глински, който е и министър на културата и националното наследство, и Яцек Сашин, министър на държавните активи.

Министър на инфраструктурата остава Анджей Адамчик, а новосъздаденото министерство по въпросите на местното самоуправление ще бъде оглавено от Михал Чеслак. Обединяват се министерствата на образованието и на науката и новото ведомство ще ръководи Пшемислав Чарнек. Ресорът на селското стопанство е поверен на Гжегож Пуда, Михал Куртика ще е министър на климата и околната среда (досега отделни ведомства). Ресорът по въпросите на семейството и социалната политика остава за Марлена Малонг, но без въпросите на труда, които ще се решават в министерството на развитието, труда и технологиите, ръководено от Ярослав Говин, който ще бъде и вицепремиер, предаде ТАСС.

Полски медии съобщиха, че бившият заместник-министър на външните работи Конрад Шимански ще е министър по въпросите на ЕС, а "министри без портфейл" ще бъдат Михал Дворчик (шеф на премиерската канцелария) и Лукаш Шрайбер (секретар на правителството). В кабинета ще има и представител на младшия коалиционен партньор "Солидарна Полска", който ще бъде определен допълнително.

В новия състав на полското правителство липсват няколко досегашни министерства: на цифровизацията, на спорта, на морското стопанство и вътрешното плаване, на фондовете и регионалната политика, на околната среда (обединено с климата) и на науката и висшето образование (обединено с образованието), сочат полски медии.