Ясен Тодоров към Лозан Панов: Защо се ската от военна служба?

Шефът на ВКС е фалшив герой - отпред лустросан, а отзад с проблем в ценностната си система, твърди следователят

Общество
17:20 - 23 Май 2020
6770
Ясен Тодоров към Лозан Панов: Защо се ската от военна служба?

Когато Лозан Панов идваше във ВСС в началото, той целуваше ръка на всички жени, дори на чистачките. Когато стана начело на ВКС, дойдоха да се оплачат уволнени от него служители. Не можех да повярвам за това, което ми казваха - за грубото му и арогантно поведение. Той е като герой от песента на Тодор Колев – "Фалшив герой“, отпред лустросан, но отзад седи човек с проблем в ценностната си система. Това заяви в "Офанзива с Любо Огнянов“ бившият председател на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров.

"Искам да му задам въпрос: Стана публично известно, че Лозан Панов не е отслужил воинския си дълг към България, както повечето 18-годишни момчета тогава. Аз моля г-н Лозан Панов да каже причината, поради която не е ходил войник. Защото той е в прекрасна физическа форма, на тези години играе тенис. Просто искам да знам защо, за разлика от всички други български момчета, се е скатал".

"До 2015 г. считах Лозан Панов за свой приятел, имах изключително високо мнение за него, подкрепих го за ВКС, имал съм разговори с него, чувал съм неговата визия, която съвпадаше с моята. Какво стана после? Рядко се лъжа, по принцип съм добър психолог, но и това се случва“, обясни разочарованието си следователят.

"Ще се опитам да проследя хронологично нашите отношения. В началото на 2015 г. бе избран Лозан Панов, в следващите 1-2 месеца ми светнаха някои лампички от някои битови случки. Например сподели, че не е сключил брак, което е хубаво, но ние бяхме близки и считам, че можеше да го каже.
 
През април на едно заседание на ВСС за софийския апелативен съд се слвучиха 2 изненадващи за мен неща. Първото – Лозан Панов каза, че е голям левскар, също като мен, наистина сме били на 1-2 мача преди. Предния ден Левски победи Лудогорец, а преди заседанието Панов ме попита как свършихме с Лудогорец. Което буквално ме втрещи - за човек, който се интересува от футбол. Това говори, че този човек има един образ, а отзад стои нещо друго.
И няколко минутки след въпроса за резултата от мача, пред мен и  други колеги, каза нещо, което сега не искам да цитирам, за да не предизвиквам скандали, но тези негови думи окончателно ме убедиха, че сме сбъркали с избора на този човек. Не, не искам нищо да казвам.

След може би още един месец Лозан Панов си позволи да нарече нашия ВСС „блато“. Което лично мен ме обиди, защото той абсолютно нищо лошо не беше видял от нас, лично от мен. След заседанието една от колежките от предложилите Панов за този пост, го попита защо казва това за нас, а той каза: “Няма да си подам оставката, не ме интересува, подайте си я вие!“, припомни още Ясен Тодоров.

"Всеки човек има право на собствено виждане, на мнение, на развитие на вижданията си, на промяна във вижданията си. Но достойната постъпка в този момент, според мен, в този момент, ако той се разграничава от хората, избрали го начело на ВКС, бе да си подаде оставката“, изтъкна следователят.

"Напротив – той продължи с многобройните провокации, есемес от премиера, развити болтове от колата, открити политически речи, присъствие на митинги на политически събития и партии. На няколко пъти лично го призовах да си подаде оставката, комуникацията ни приключи преди 5 години и остави в мен неприятно чувство“, сподели Ясен Тодоров.