Ясен Тодоров: Не съм забелязал Борислав Сарафов да е заплашен

Днес го видях да чете на пресконференцията, не знам дали той го е писал или някой друг, усъмни се зам.-шефът на НСлС

Общество
17:53 - 15 Май 2023
2119
Ясен Тодоров: Не съм забелязал Борислав Сарафов да е заплашен

"Не мисля, че Иван Гешев е склонен към извършване на престъпление. Не съм забелязал Сарафов да е заплашен. Не знам какво се случи. Сарафов провидя проблеми в прокуратурата, които не е виждал 30 години", каза зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Днес видях Сарафов да чете. Не знам дали той го е писал или някой друг. През декември Сарафов беше избран за втори мандат в Националната следствена служба. В доклада му пишеше, че всичко е наред в прокуратурата. Всичко беше наред до момента, в който беше извършен атентатът срещу Иван Гешев - главен прокурор на страна-членка на ЕС. И се прави предложение за отстраняването му след като е направен опит за убийството му. Това е шизофренно", заяви Ясен Тодоров. Той защити Иван Гешев за присъствието на експерта от Израел на мястото на взрива. Според него няма нищо нередно в това, защото той не е участвал в огледа на следователите. 

"Израелските служби са готови да съдействат за разкриването на поръчителите и извършителите на атентата. Самият Сарафов каза в деня на атентата, че това е опит за убийство", подчерта Тодоров. Той коментира и исканата му оставка и с колко гласове може да мине тя.  

"Най-лесно математически мога да бъда отстранен аз, трябват 6 гласа. За Сарафов трябват 8, за Гешев - 17. За главния прокурор има специална процедура, приета миналата година", каза Ясен Тодоров.