Ясен Тодоров: Операцията срещу Nexo - кал и каскети? Това е несериозно!

Антони Тренчев може да се укрива в Дубай, разследването не се занимава с даренията, направени към партии, разкри зам.-шефът на Следствието

Политика
09:45 - 15 Януари 2023
5000
Ясен Тодоров: Операцията срещу Nexo - кал и каскети? Това е несериозно!

Прокуратурата не се интересува от политическия отзвук на акцията срещу Nexo, а се интересува от това да проведе едно разследване във възможно най-кратки срокове. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

Според него твърденията, че акцията срещу Nexo цели да провали третия мандат не отговарят на реалността, а определението "кал и каскети", което Настимир Ананиев даде на операцията, не е сериозно.

"Кал и каскети? Организирана престъпна група, оглавявана от кого - от българския главен прокурор и с участието на 8 американски прокурори?! Това не е сериозно и не искам да го коментирам - един сериозен политик не би коментирал такова нещо.

Ако следваме логиката на Христо Иванов, прокуратурата въобще не трябва да работи, защото политическата ситуация последните години е такава, че или сме в предизборна кампания, или се върчват мандати и се правят опити за правителство. И всяка прокурорска акция, ако се тълкува по този начин, ние не трябва изобщо да работим", посочи Тодоров.

Той уточни, че разследването не се занимава с даренията, направени от служители на Nexo към политическа партия.

"Няма лошо млади, будни хора да правят дарения на политически партии. Ако имаш годишен доход 200 000 лв., да отделиш 10%, това звучи естествено. Обаче, ако доходът ти за годината е 40 000-50 000 лв., да отделиш 20 000 за дарение - това не е нормално.

Ако тези дарения са правени хипотетично в кратък период от време, дори едновременно, дали това не е общо дарение, разбито на части, за да се падне под някакъв праг, за да не се налага декларирането му и попадането му под санкцията на закона? Но това не е обект на нашето разследване", коментира той.

Тодоров изрази увереност, че издирваните двама обвиняеми по казуса Nexo ще бъдат намерени. Той допусна, че е възможно Антони Тренчев да се укрива в Дубай.

Заместник-директорът на следствието коментира и позицията на Nexo, в която от компанията отричат да са извършили престъпления. По думите му всеки има право на защитна теза.

"Щом има образувано досъдебно производство, води се разследване, има предявени обвинения и привлечени хора в качеството на обвиняеми, значи имаме данни за извършване на престъпления.

Ако в някой американски щат се води разследване за финансови престъпления и измама на инвеститорите и се установи че с тези присвоени средства в България, Близкия изток или Югоизточна Азия са купени недвижими имоти, въздухоплавателни средства и скъпи художествени произведения, как се нарича това - нарича се пране на пари.

Едно престъпление може първичното - така нареченото предикатно престъпление, да е извършено някъде, а последствията и изпирането на финансовите облаги от него да са другаде. Така че вече престъпността е доста интернационална и за да се борим с нея е нужно много добро сътрудничество с другите държави, независимо на кой континент са", посочи заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.