Ясен Тодоров: Промените в НПК противоречат на Конституцията

Не може да се пита съда дали трябва да има наказателен процес, заяви зам.-шефът на Следствието

Политика
18:01 - 17 Януари 2023
2584
Ясен Тодоров: Промените в НПК противоречат на Конституцията

Разглежданите миналия четвъртък в правната комисия промени в НПК не могат да бъдат наречени антикорупционно законодателство. Това каза пред Би Ти Ви зам.-шефът на следствието Ясен Тодоров.

Тодоров обясни, че не могат да се вкарват мерки, които противоречат на Конституцията. Отказ от образуване на досъдебно производство означава, че прокурорът е преценил, че няма данни за престъпление, а пострадалият може да обжалва, посочи Тодоров. 

Той обясни, че в момента съдът контролира както мерките за неотклонение, така и всичко друго по наказателния процес. Но не можело да бъде питан дали трябва да има такъв. А ако се приело да питаме съдът дали да има досъдебно производство, съдилищата щели да бъдат затрупани. Нищо в работата обаче нямало да се подобри, а според Тодоров идеята е противоконституционна.

Фразата на покойния Иван Татарчев "Над мен е само Господ" просто не е вярна, каза още зам. шефът на следствието. Оттогава имало много промени. И обясни, че настоящият главен прокурор има функционален имунитет, какъвто имат всички магистрати. Напомни, че Конституционният съд е обяснил, че всеки прокурор може да разследва главния.