Ясни са жертвите в Бейрут, готвят масово погребение

Общество
09:49 - 08 Август 2020
2380
Ясни са жертвите в Бейрут, готвят масово погребение

Интерпол обяви, че изпраща екип от международни експерти по идентифициране на жертви на мястото на смъртоносните експлозии в Бейрут по молба на ливанските власти, предаде Франс прес.

Няколко дни след трагедията, при която загинаха над 100 души, а хиляди бяха ранени, много хора продължават да са в неизвестност, се казва в изявление на международната организация за полицейско сътрудничество, предава БТА.

"Опитът на Интерпол може да бъде от голяма полза на властите в страната и ние ще продължим да оказваме цялата необходима помощ на Ливан", заяви генералният секретар на Интерпол Юрген Щок.

Експертите на Интерпол се изпращат на територията на страни-членки по тяхна молба в случаи на природни бедствия, злополуки или атентати. Интерпол е изготвила през 1984 г. първото ръководство за идентифициране на жертви.

Ливанците подготвят днес обща погребална служба за загиналите в опустошителния взрив в пристанището на Бейрут, отнел живота на най-малко 154 души, предаде ДПА.

Тя ще се състои следобед в центъра на ливанската столица и организаторите й подчертаха, че не желаят на нея да присъстват официални лица, които според тях са виновни за трагедията. "Това ще е ден на гняв и печал", каза пред ДПА Лина Бубис, една от организаторките.

Смята се, че мощният взрив, нанесъл огромни разрушения, убил над 150 души и ранил близо 5000, е предизвикан от възпламеняване на 2 750 амониева селитра, държана от години на склад в пристанището без необходимите мерки за сигурност. Трагедията е резултат от престъпната небрежност на ливанското правителство, каза друг от организаторите на възпоменанието - главно представители на неправителствени организации и на протестиращите, които от октомври миналата година призовават за реформи и обвиняват ливанските политици в корупция.

Вчера във връзка със започналото разследване бяха задържани трима от главните ръководители на пристанището.

Спасителните служби и чуждите експерти, пристигнали, за да помогнат, продължават и днес да претърсват развалините, надявайки се да открият оцелели.