Явор Дачков: Да прегърнем Господ, време е за ново Средновековие!

Интегрираният човек с Бог е най-големият враг на Сатаната

Общество
13:42 - 20 Октомври 2023
3896
Явор Дачков: Да прегърнем Господ, време е за ново Средновековие!

Който подценява Библията и мисли, че светът започва и свършва с Фукояма е завършен глупак. По-умните от моите приятели, записаха магистратура по богословие, защото интуитивно усещат, че работата с ренесанса и триумфа на човешкия разум е приключила. Това доста особено мнение изрази журналистът и църковен хорист Явор Дачков.

Идва ред пак на светлото средновековие, което поставя Създателя на всичко видимо и невидимо на първо място. Либералната пропаганда се опита да направи от Мартин Лутър и неговите тезиси - бог. Впрочем обратното. Протестанството е родител на либералната пропаганда. То е реакция срещу упадъка на католическа Европа, изпаднала преди 1000 години от Христос. А има хора, които съвсем сериозно мислят, че България е зле, защото св. цар Борис не е избрал католицизма вместо Византия и ортодоксалната вяра. От гръцки последното се превежда като правилна, истинна вяра. 

Българите имаме рядък шанс да живеем в православие, без повечето от нас да си дават сметка за какво съкровище иде реч. 

Ние сме собственици на нефт, злато и алуминий на квадрат, но упорито оплакваме нещастната си съдба. Но да се върна на Палестина. 

Израел е Богоизбран народ. Евреите са по-талантливи от останалите и това им личи. Дано хората на Цукърбъг, който е евреин,  да не ме баннат за тази очевидна констатация. Евреите правят от пустинята оазис, а филистимците (палестинците днес) са щета. Но и те са хора и имат право на живот. Гордостта на Израел, сходна с гордостта на Америка и Русия (в миналото на Германия, Англия и Франция) играе лоша шега на евреите днес. 

Те извършиха несъразмерна наказателна акция и избиха тройно повече невинни жени, деца и мъже, отколкото Хамас уби техни хора. Не е старозаветното око за око, а шест очи за едно. Нетаняху е самовлюбен психопат от матрицата на Тръмп (по принцип съм за тяхната политика, а не за левичарската), но е малоумна реакция на левичарската кретения, която бърбори за мир и сее нищета. Ситуацията е патова и, ако не си евреин или палестинец, не можеш да вземеш категорично страна. 

Исках да кажа, че този конфликт идва от древността, не е битов, макар че е между братовчеди, и че се иска религиозна, а не политкоректна експертиза. Земята на Плестина е обещана от Бог преди няколко хиляди години. Палестина не вярва в това, въпреки, че е описана в Стария Завет като "филистимци" и прави сечено на евреите, които култивират, но заедно с това и заличават. Палестинците, обаче, имат характер и се опъват, защото Израел нахалства и иска да ги изличи от лицето на земята. Общо взето се държи като Хитлер с тях. 

Идеята на Израел е да няма Палестина. Това е вътрешното им чувство. Те са хора с чувство за превъзходство. Разбирам ги, защото е така. Очевидно е, че са по-надарени и талантливи от другите в редица отношения (най-вече в изкуствата и себеизразяването), но това не оправдава тяхната нагла политика на сегрегация към арабите, с които са първи братовчеди. Те искат да заличат родата си, за да нямат нищо общо с нея. Умнокрасива идеология. 

Израел не помни собствената си история от Стария Завет и повтаря грешките си едно към едно. Не мисля, че те са взривили болницата в Газа, но толкова безобразия са направили там, че вече е все едно какво вършат. Избиват жени и деца от години без да им мигне окото. Понеже са готини (като американците) им се прощава, а това е отвратително. 

Израил не прие Христос, който е Богочовек и в Когото могат единствено да се решат тези нерешими стълкновения. Християнството дава единствения отговор на човешкия стремеж към дуализъм: или- или. 

Днес е Израел- Палестина, вчера беше Русия-Украйна, онзи ден соца срещу капитализма и т.н. Дуализмът е бич за човешката душа. Поставя я в нерешими антиномии, които са фалшиви и пречат на ума. 

Интегрираният човек с Бог е най-големият враг на Сатана, и поради това последният е толкова настоятелен и активен.