Явор Гърдев с онлайн спектакъл за Беларус (ВИДЕО)

Българският режисьор подкрепи опозицията срещу Лукашенко

Култура
14:55 - 16 Декември 2020
2138
Явор Гърдев с онлайн спектакъл за Беларус (ВИДЕО)

За първи път в над 100-годишната си история Драматично–кукленият театър „Иван Радоев“ в Плевен имаше онлайн премиера. Пиесата „Унизените. Беларус“ на режисьора Явор Гърдев е част от международна инициатива за солидарност с беларуския народ.

Автор на сценичния текст е известният беларуски драматург и режисьор Андрей Курейчик. Той е изгонен от родината си заради участието в протестите срещу Лукашенко и намира убежище у нас. Не е виждал семейството си вече два месеца.

Представлението е репетирано и заснето при пълна индивидуална изолация на актьорите, без нито една пряка присъствена среща и без нито едно пряко взаимодействие между тях в репетиционна зала, на сцена или пред камера. 

„Спектакълът не е сниман в театрално пространство, на сцена. Той нарочно е направен именно за зрителите ни, които се намират вкъщи и могат да гледат спокойно. Плевенски театър се включи в световната инициатива за солидарност към Беларус“, разказа пред БНР директорът на театъра Васил Василев. 

„Интересното за тази пиеса е, че тя ни дава една много вътрешна гледна точка към тези събития, която никога, в никакви новини, не може да бъде видяна. Обезпечена е от седем персонажа, които имат реални прототипи. Базирана е на конкретния опитна много конкретни личности", допълва режисьорът Явор Гърдев.

В спектакъла участват Иван Бърнев, Антъни Пенев, Бориса Сарафова, Надя Керанова, Адриан Филипов, Александър Кънев и Красимира Кузманова.

Ето и видео на самия спектакъл:

 

Снимка: Яна Лозева