Явор Гечев: Няма да е лесно да се закрие държавната фирма, която ще замести златния гьол

Новини
17:34 - 22 Януари 2023
2690
Явор Гечев: Няма да е лесно да се закрие държавната фирма, която ще замести златния гьол

Държавната фирма, която ще осъществява фитосанитарния контрол по границата с Турция, ще се създаде с решение на Министерския съвет. Тя ще е на подчинение на няколко министерство – на финансите, на земеделието и на транспорта, които ще контролират дейността й. Този факт означава, че закриването й никак няма да е лесно, каза земеделският министър Явор Гечев в предаването „120 минути“ на Би Ти Ви.

Фирмата се създава след прекъсване на договора с частна фирма за т.нар. „златен гьол“, което бе обявено от земеделското министерство преди две седмици. Драмата с прекъсването на договора обаче според Гечев все още не е приключила напълно. Както се изрази той: „Винаги всяка заповед на земеделския министър се обжалва“.

Цените са важно нещо, но земеделският министър трябва да се грижи и за земеделците, каза Гечев по повод настояването му да се сложи ред в износа на пшеница и други суровини от Украйна. „Хлябът не е чак толкова голям проблем, но млечните продукти вече поскъпнаха изключително много“, посочи той. Гечев каза също, че при храните винаги е имало спекула, особено в случаи като сега, когато има масова психоза.