Яйца, камъни и димки на "Бургас Прайд"

Уцелен е полицай

Общество
17:57 - 15 Май 2021
5340
Яйца, камъни и димки на "Бургас Прайд"

Яйца, димки и камъни бяха хвърлени по участниците в "Бургас Прайд", а знамето на ЛГБТ общността беше изгорено.

Първоначално участниците на контрашествието започнаха да замерват с яйца дошлите на Прайда, при което беше уцелен полицай.

След това беше захвърлена горяща димка, а накрая организаторът на контра шествието - Бисер Русимов, запали знамето на ЛГБТ общността.

Противниците на парада се струпваха в началото на площада и около 16,30 часа тръгнаха към паметника на Альоша. В началото между двете групи имаше само подвиквания, псувни и закани: "Не сме агресивни, но ако ни провокирате, тежко ви и горко!". На моменти обаче напрежението ескалираше. Противник на ЛГБТ-движението донесе кора с яйца, които бързо се разграбиха и полетяха към прайда. Униформени обаче веднага се намесиха. След това към "различните" полетяха и пресни краставици.

Викове: У-у-у-у и „антибългари“ се разнасяха сред противниците на парада. ЛГБТ-то отговориха с дежурните скандирания за любов и "Не на страха!". Много често скандираха и "Няма да търпим!". Някой хвърли димка, а малко след това Бисер Русимов и Стефан Петров – Машината от Организация за закрила на българските граждани (ОЗБГ) успяха да заобиколят огражденията от страната на съда и запалиха едно от знамената на прайда – седемцветната дъга, която по принцип е детски символ, присвоен от ЛГБТ. Няколко полицаи веднага отидоха на място и изтикаха двамата от територията на прайда, съобщава Флагман.