Язовиро втрещи: Всички 29 ВиК са незаконни

Новини
15:13 - 27 Февруари 2020
3093
Язовиро втрещи: Всички 29 ВиК са незаконни

Министърът на околната среда Емил Димитров направи стряскащо изявление след правителственото заседание. "Трябва да затворим всички 29 ВиК дружества в България, защото по една или друга причина те работят незаконно, и да им предявим обвинения пред прокуратурата", заяви министърът, получил прякора Язовиро пред журналистите.

Водоземните съоръжения на ВиК за питейни битови води са общо 7400, като 40%, или 960 броя, се използват без издадено разрешително, което е проблем от 40-50 години, а 60% нямат определени санитарно-охранителни зони, посочи екоминистърът.  От думите му се разбра, че положението е "Параграф 22": "Съоръженията, които не  отговарят на закона, трябва да бъдат затворени. Но ако ние приложим закона, така както е приет, трябва да спрем водоподаването на половин България - на села, градове, старчески домове,  обясни Емил Димитров, известен в миналото с прякора Ревизоро.

Той добави, че ВиК имат неплатени задължения за 32 млн.лв., а за 17 млн. лв. се водят дела.

"Имам справка за 32 млн. лв. дълг, в такъв случай цялото министерство трябва да бъде задържано затова, че ВиК дружествата нямат пари да си преведат таксите", каза екоминистърът, като подчерта, че предшественикът му Нено Димов се намира в ареста, защото "един град няма вода". "Ако приложа закона, половин България трябва да остане без вода", натърти отново най-новият член на МС.

От което представителите на медиите разбраха, че законите в България не се прилагат и няма изгледи това скоро да се промени.

Междувременно в петък екоминистърът Емил Димитров ще проведе извънредна среща с ръководителите на 16-те Регионални инспекции по околната среда и водите, 4-те Басейнови дирекции и 3-те национални парка, за да се опита да ги успокои по повод създалото се напрежение в системата. Това стана ясно от съобщение на ековедомството.

В понеделник след показна акция бе арестувана шефката на Басейновата дирекция в Пловдив, което породи и напрежение в управляващата коалиция, Димитров дори заплаши да хвърли оставка.

"Министърът на околната среда получи тревожни писма от множество от регионалните структури на Министерство на околната среда и водите с настояване за извънредна среща във връзка със създалото се напрежение в системата.  В писмата се настоява да бъде обсъдена създалата се обстановка на несигурност и недоверие в администрацията след проведените акции, проверки и арести в структури от системата на МОСВ", се казва в съобщението.

Според ръководителите на структурите това водело до "стрес и несигурност при вземане на решения и осъществяване на контролните и превантивни функции на служителите". Затруднено било и изпълнението на техните задължения.

"Случващото се води до демотивация и страх сред служителите. Заявено е намерение на утвърдени експерти за подаване на оставки и напускане на системата. Освен това голяма част от потенциала на инспекциите е ангажиран всекидневно, включително извън работно време, за подготовка на голям обем документация, копия на преписки, проверки и обяснения във връзка с водените множество производства. Всичко това пречи на нормалното функциониране на администрацията в полза на гражданите. Изразяват се опасения, че в обществото възниква недоверие към структурите като институции, опазващи околната среда", се казва още в писмата.