Йеменските хуси изстреляха ракети по два кораба

Свят
14:29 - 06 Февруари 2024
1655
Йеменските хуси изстреляха ракети по два кораба

Йеменските бунтовници хуси, които са свързани с Иран,  днес заявиха, че са изстреляли противокорабни ракети по два кораба, "Морнинг тайд"(Morning Tide) и "Стар Насиа"(Star Nasia), в Червено море, съобщи говорителят на хусите Яхия Сариа в телевизионно обръщение, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Информационната агенция на хусите САБА предаде:" Въоръжените сили обясниха в изявление, получено (от САБА), че са извършили две военни операции в Червено море, първата насочена към американски кораб (Star Nasia) и другата насочена към британски кораб (Morning Tide), И двата кораба са били атакувани с подходящи противокорабни ракети."

САБА допълва, че "въоръжените сили ще провеждат по-качествени военни операции срещу враждебни американски и британски цели в Червено и Арабско море в рамките на законното право на отговор на агресия и в защита на родината".

Сариа заяви, че това са били британски и американски кораби, но данни от устройствата за проследяване на корабите показват, че те плават под флага на Маршаловите острови и Барбадос.

От средата на ноември насам хусите атакуват търговски кораби с безпилотни самолети и ракети в Червено море и определят действията си като израз на солидарност с палестинците срещу войната в Газа между Израел и "Хамас".

Британската фирма за морска сигурност "Амбри" заяви, че плаващият под флага на Барбадос кораб, собственост на британска компания, е претърпял щети от дрон, докато е плавал на югоизток през Червено море.

Собственикът на "Морнинг тайд", британската фирма "Фурадино шипинг" (Furadino Shipping), заяви пред Ройтерс, че в момента корабът плава без проблеми, но не даде повече информация. 

Според информацията в сайта "Марин трафик" корабът е отпътувал на 28 януари от пристанище Варна. На 3 февруари плавателният съд е минал през Суецкия канал и е навлязъл в Червено море.

Обстрелът на корабите е бил извършен на 57 морски мили западно от йеменското пристанище Ходейда.