Йеменските хути продължават атаките си срещу Израел

Свят
15:23 - 08 Април 2024
1220
Йеменските хути продължават атаките си срещу Израел

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути са ислямистка въоръжена групировка. Те се възприемат като част от т. нар. "ос на съпротивата" срещу Израел и САЩ.

За войната в ивицата Газа хутите обвиняват единствено Израел, пише Voice of America (VOA).

Въпреки че Йемен е на повече от 3000 километра, хутите изстрелват десетки ракети с голям обсег на действие по Израел от началото на войната между Израел и Хамас. Те са насочени предимно към Ейлат, най-южният град на Израел.

Повечето от ракетите са прихванати от израелските сили за сигурност.

От началото на войната хутите също атакуват и международни кораби в Червено море, дори отвлякоха няколко. Това предизвика скок на цените за превозваните стоки, тъй като много компании са принудени да поемат по-дълъг маршрут, за да избегнат Червено море, предава Voice of America (VOA).

Според анализатори хутите имат няколко цели. Те искат да покажат симпатия към палестинската кауза и да получиш подкрепа не само в Йемен, но и в Близкия изток.

Конфликтът между Израел и хутите може да ескалира и да се стигне до пряка военна конфронтация, твърдят експерти. Освен атаките на иранските проксита срещу Израел, напрежението между самия Иран и Израел също се увеличи, след като предполагаем израелски удар в Дамаск уби високопоставен ирански служител.