Йоан Матев не разбира как е убил Георги в „Борисовата градина“

Подсъдимият поиска отвод на прокурори за предубеденост, съдът му отказа

Общество
11:10 - 07 Май 2019
9609
Йоан Матев не разбира как е убил Георги в „Борисовата градина“

Отвод на прокурора по делото за убийството на Георги Игнатов през 2015 г. в Борисовата градина поиска Йоан Матев, подсъдим за жестокото престъпление. Според него прокурорите са предубедени и са написали обвинението така, че да е неразбираемо. Съдът обаче реши, че искането не е мотивирано с факти, че държавните обвинители наистина са предубедени.

Йоан Матев е подсъдим затова, че на 2 юни 2015 г. в „Борисовата градина“ в София умъртвил непълнолетния Георги Игнатов като му нанесъл един удар с нож. В резултат на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смърт. Деянието е квалифицирано като извършено "по особено мъчителен начин", тъй като след получаване на нараняването пострадалият е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него.

Майката на подсъдимия Йоан

Според версията в деня на престъплението обвиняемият Матев забелязал Георги случайно на пейка в „Борисовата градина“. Въпреки че двете момчета не се познавали преди това, Матев решил да нападне младежа. Така се стигнало до атаката, при която нанесъл един удар с нож в корема на жертвата си. Оказа се, че Йоан Матев обичано ходел с хладно оръжие в себе си. По време на свидетелските показания в съдебната зала съучениците описаха Матев като умен, добър и спокоен човек, с когото са се познавали от училището и са излизали в обща компания. Ако бъде признат за виновен, Матев може да получи затвор от 5 до 12 години. Размерът на наказанието е съобразен с обстоятелството, че е бил непълнолетен към момента на убийството. Сега защитата на Йоан Матев обаче се опитва да лансира друга следа - че Георги е убит от гей. 

Снимки:  Агнес Методиева